„Jsem citlivý k jakýmkoliv projevům servility vůči politikům," odpověděl Libor Grubhoffer na dotaz, jak vnímá postoje církve. „Některé projevy kardinála Dominika Duky proto považuji za nešťastné. Církev má být suverénní a s politikou nemá obcovat," komentoval dohody hlav církve a státu a vyjádřil se i k otázce na vztahy ČR k Rusku a Číně. „Jestli budeme provokovat naše spojence v NATO a Evropské unii, špatně dopadneme," maluje bývalý rektor čerty na zeď a podobně reagoval i na postřeh středoškolského učitele informatiky, že současné děti se utápějí v moři informací získaných z internetu. „Informační technologie ohrožují lidskou společnost, je to i ďábelský dar, který nemusí lidstvo zvládnout," varuje profesor a doplňuje, že učit děti, jak s IT bezpečně zacházet, je úlohou pro rodiče i učitele. „Internet nelze zakazovat, ale může to být nebezpečný prostor vymykající se regulaci," tvrdí.

Některé dotazy se týkaly i hlavy státu. „Prezident má společnost uklidňovat, nikoliv záměrně provokovat. Třeba i my dokážeme vygenerovat pro příští prezidentské volby svého Kisku. Ideální by byla i nějaká žena nebo doktor, který umí operovat srdce a ještě běhá maraton," připomněl známého kardiochirurga Jana Pirka.

„V oblibě většiny obyvatel jsou ale lidé, kteří nabízejí zjednodušená řešení problémů, aby se o ně nemuseli starat. Těmto trendům říkám plíživá totalita. Je proto potřeba, aby ve společnosti byly osobnosti citlivé na společenské dění, schopné věci pojmenovávat a diskutovat o nich. Neupadej na mysli, říkávala mi maminka. Proto si naordinujme dobrou mysl a věřme, že každý člověk má svého bližního, který ho podrží. Svoboda, kterou máme, je neuvěřitelný dar a zdroj optimismu. Bývá těžce nabytá, ale snadno se pozbývá, takže je třeba ji denně znovu bránit," zdůraznil na závěr Libor Grubhoffer.