Takových případů zná českobudějovický dětský neurolog Vladimír Peřina ze své praxe celou řadu. Přesto je jednoznačným zastáncem vakcinace. „Je to jediná možnost, jak se vypořádat s některými nemocemi. Efekt očkování je daleko, daleko významnější než riziko extrémně vzácných vedlejších účinků," zdůrazňuje.

U některých svých pacientů ale radí podávání vakcíny odložit na pozdější dobu. „Očkování může zhoršit průběh některých neurologických nemocí, zejména těch, které se vyznačují progresí, to znamená zhoršováním stavu. Pak by se  očkování nemělo provádět a mělo by se odsunout do doby, kdy je nemoc stabilizovaná," vysvětluje lékař.

„Naopak když je například  epilepsie takzvaně kompenzovaná, tedy daří se ji držet pod kontrolou, očkování doporučuji. Ve většině případů je očkování i v případě, že má dítě neurologický problém, na místě."

O tom, za jakých okolností lze dětské pacienty bez obav očkovat a v jakých případech je vhodné počkat, než se podaří dostat neurologické onemocnění pod kontrolu, bude v pátek doktor Peřina spolu s kolegy z celé republiky diskutovat na již třináctém ročníku semináře dětské neurologie v Českém Krumlově.

Účastnit se jej budou nejen specialisté, ale i dětští lékaři. Právě ti většinou s dětskými neurology konzultují, co si počít s nemocnými caparty, které by měli podle zákona povinně očkovat, přestože by to mohl být risk. „V takových případech se stává, že očkování doporučím až s nějakým časovým odstupem," přibližuje MUDr. Peřina nejčastější řešení rizikových případů.

Výměně zkušeností mezi lékaři z různých oborů  bude věnovaná i druhá část letošního semináře. Řeč v ní bude o zobrazovacích metodách potřebných pro  důkladné vyšetření malých pacientů.

„Přednášet bude doktor Martin Kynčl z Prahy, přední specialista, který se zabývá vyšetřením pomocí magnetické rezonance. Pozvání přijal i budějovický lékař Jiří Kubále, který má bohaté zkušenosti s touto vyšetřovací metodou z českobudějovické nemocnice," přibližuje organizátor setkání Vladimír Peřina.

Magnetická rezonance podle něj posunula neurologii znatelně dál. „Přístroje dokáží problémy zobrazit daleko přesněji, oproti CT navíc ušetří pacienty velké dávky rentgenového záření. Computerová tomografie je dnes v dětské medicíně vyhrazená především poúrazovým případům, kdy je potřeba pacienta rychle vyšetřit. Při záchvatech, dětské mozkové obrně, při podezření na úbytek bílé hmoty mozkové, je vše potřebné přesně vidět právě na magnetické rezonanci," vysvětluje.