„Předchozí dva ročníky měly mezi veřejností mimořádný ohlas. Počet návštěvníků se podle našich odhadů pravidelně vyrovnává počtu vystavených květin, což je něco okolo tisícovky. Přesná čísla nemáme, protože je na výstavu vstupné zdarma,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma.

Ona zmíněná tisícovka se stala dílem náhody určitým symbolem výstavy, jejímž zakladatelem a garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo výstavu v roce 2014 i 2016 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetčí a Bohunicemi.

„Je skvělé, že v našem těsném sousedství koná takto významná mezinárodní akce. Můj obdiv patří nejen pěstitelům, ale i porotě, protože zorientovat se v takto obrovském množství květů musí být nesmírně obtížné,“ řekl vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, spolupořadatele akce, Petr Šuleř.

Letos zde prezentovalo své květiny čtyřiadvacet pěstitelů z České republiky, Slovenska a Polska. Hlavní cenu Grand Champion v kategorii „nejhezčí květ“ a pohár si odvezl, stejně jako loni, Petr Šmída z Přepych u Opočna. Grand Championem v kategorii „novošlechtění“ se stal Jaroslav Koníček ze Sadské, jeden z předních českých šlechtitelů mečíků, který je díky svým výsledkům vysoce ceněným pěstitelem také v zahraničí.

„Česká republika a Slovensko jsou momentálně uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Díky za to patří takovým šlechtitelům, jako je například právě Jaroslav Koníček, který do Neznašova přivezl svoji úplnou, a nebojím se říci i světovou, novinku,“ konstatoval Dušan Slošiar.

Organizace Gladiris sdružuje již více než 40 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. V současné době má 141 členů z České republiky, 19 ze Slovenska a čtyři z Polska.

„Touto výstavou jsem nadšený a nejen proto, že se mi zde daří. Velice si cením pozvání, a pokud budu mít možnost, určitě se znovu rád vrátím. Je patrné, že díky podpoře zdejší jaderné elektrárny, lze uspořádat výstavu evropského formátu i v tak malé obci,“ poznamenal držitel hlavní ceny výstavy Petr Šmída.

Zajímavé je, že zatímco mezi návštěvníky Mezinárodní výstavy mečíků v Neznašově převažovaly dle očekávání ženy, pěstiteli a šlechtiteli jsou převážně muži. Vysvětlení této anomálie ale nikdo nemá. Návštěvnice ovšem mohly na vázách s mečíky nechat oči.

Petr Pokorný