Nad stavem komunikací ve městě kroutí hlavou jak řidiči, tak pěší. „V sobotu jsem ujel stovky kilometrů. A nejhorší byla cesta přes Budějovice," diví se řidič octavie Jan Panáček. Chodci zase poukazují na sněhové překážky, které musí přeskakovat při vystupování z městské dopravy či ve snaze přejít silnici po značených přechodech.

Kvůli nesplněným lhůtám, ve kterých měl být z městských silnic a chodníků uklizen sníh, už v pátek společnost .A.S.A. obdržela z radnice písemnou výtku a nevyhne se pokutě. „Zcela evidentně neplní schválený plán zimní údržby. Ten například pro chodníky stanoví lhůtu nejvýše dvou dnů, během kterých by měly být schůdné v podstatě všechny chodníky ve městě. Nemluvě o některých zastávkách MHD, které nebyly uklizeny ani v pátek odpoledne," zlobí se Thoma.

Mluvčí společnosti .A.S.A. Marie Mocková ale nesouhlasí s tvrzením, že firma situaci podcenila. „Udělali jsme opravdu vše, co bylo v našich silách, abychom následky kalamity odstranili."

Kvůli haldám sněhu není kde zaparkovat

Za neuklizený sníh padne pokuta, firmě .A.S.A. hrozí dokonce i výpověď smlouvy.

Chodníky v krajské metropoli jsou ještě teď, tedy čtvrtý den, kdy nespadla ani vločka, v žalostném stavu. V Panské ulici jsou neprohrnutá místa i s deseticentimetrovými závějemi, v Biskupské se chodí po uzoučkém pruhu, v němž se míjející se chodci musí vzájemně obkročit, natož aby tu projel třeba kočárek. Chodníky, které jsou vzorně uklizené, jsou dílem dobrovolnosti majitelů domů.„Musím to udělat, vždyť by mi tu někdo padl a něco si zlomil," vysvětluje při odklízení sněhu Václav Zahradník, majitel domu v Hroznové ulici. „Od města to tu nikdo neprohraboval, nikdo tu za celou dobu nebyl, všechno si uklízejí majitelé domů sami. Dokonce i naše paní sousedka, které je přes osmdesát let, každý den vstane a šornuje tady," rozčiluje se Zahradník.

Náročnou sportovní disciplínou bylo ještě v pondělí dopoledne přecházení silnice, a to i na frekventovaných přechodech se semafory. „Na Lannovce u nádraží, kde chodí spousta lidí, je na přechod vyšlapaná cestička široká sotva na jednoho člověka. Všichni ostatní skáčou přes hromadu, kterou k chodníku nahrnuli silničáři," líčí Helena Matějková.

Jednoduché to nemají ani řidiči, třebaže vozovky už byly před pondělním sněžením s opatrností sjízdné. Přetrvávají problémy s parkováním. „Tady na Pekárenské jsou obrovské haldy sněhu, které zabírají místa na parkování. Budou to odvážet nebo to tu zůstane, než to roztaje?" táže se obyvatel Pekárenské ulice Luboš Čtverák. S volnými odklizenými místy jsou ale problémy i na parkovištích. „Stojím u Slávky a asi mě bude muset někdo vytlačovat, protože tam to nikdo neuklidil," kroutí hlavou Soňa Matásková z Hluboké nad Vltavou.

Podle mluvčí společnosti .A.S.A. Marie Mockové patří právě parkoviště mezi plánovaná místa, odkud bude co nejdříve odvezen překážející sníh. Jejich úklid měl přijít na řadu již v noci na úterý. „Kvalita úklidu ve velké míře záleží na počtu odstavených aut, které mohou bránit průjezdu větší techniky," upozorňuje Mocková.

Šlo to lépe?

Podle ní firma udělala v boji se sněhem maximum. „Od pondělí 14.1., kdy začalo sněžit, jsme fungovali nonstop a ve čtvrtek, kdy nastal vinou velmi hustého dlouhodobého sněžení kalamitní stav, jsme povolali na pomoc externí firmy. Dorazily také posily včetně další techniky z našich provozoven v Praze a Prostějově," zdůrazňuje.

„Veškeré komunikace ve městě jsou sjízdné, chodníky první a druhé kategorie podle plánu zimní údržby jsou uklizené. Momentálně řešíme odvoz sněhu z vytipovaných míst, jako jsou sídliště nebo jednosměrné komunikace, abychom zajistili jejich průjezdnost. Kvůli oblevě zabezpečujeme schůdnost chodníků a přechodů, dokončujeme úklid chodníků třetí kategorie, tedy s nejnižší prioritou," tvrdila v pondělí před polednem o výsledku několikadenní snahy zaměstnanců firmy.

Podle Budějčáků včetně primátora Juraje Thomy ale výsledek není uspokojivý. „Požádal jsem náměstka Kamila Caltu, který má komunikaci se společností .A.S.A. na starost, aby jí za nedokončení smluvních činností byla vyměřena finanční pokuta. Ta sice nic nezmění na nezvládnutém úklidu a komplikacích, jež pocítili všichni občané a návštěvníci našeho města, ale pro firmu by to mělo být důrazné varování," míní Thoma. „Radě města na nejbližším zasedání navrhnu, abychom smlouvu s touto společností vypověděli," dodává s tím, že je určitě na místě poděkovat každému, kdo dobrovolně pomohl a uklidil sníh z městských chodníků.