Na druhém povodňovém stupni pohotovosti byla před 05:30 Volyňka v Něměticích na Strakonicku. V Sudslavicích na Prachaticku Volyňka kolem 01:00 vystoupala až na třetí stupeň ohrožení.

Meteorologové očekávají další bouřky na většině území Česka v noci na pátek. Výstraha ČHMÚ před vzestupem hladin menších toků platí do pátečního poledne v Plzeňském kraji, v západní části Jihočeského, v jihozápadní části Středočeského kraje a v Praze.

Nejvíce srážek podle meteorologů spadlo v pásu od Vimperka a Strakonicka po Prahu a Mělnicko. Na Strakonicku spadlo až téměř 100 mm. Ojediněle se také vyskytly kroupy. Ve čtvrtek přes den už bude klidněji, jen ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňka. Ale večer a v noci na zítřek se opět vyskytnou bouřky, které mohou být opět doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru.

Volarští hasiči mají za sebou náročnou noční službu.
Vítr lámal stromy jak sirky, hasiči se v noci nezastavili

"Bouřka a silný vítr, které se před půlnocí přehnaly přes jižní Čechy, způsobily pád tří stožárů linky velmi vysokého napětí, která spojuje Jadernou elektrárnu Temelín a rozvodnou stanici Kočín. V důsledku odstavení linky mimo areál elektrárny nemohl druhý temelínský blok odvádět elektřinu a automatické systémy blok odstavily. Vedení elektrárny se rozhodlo plánovanou odstávku zahájit o týden dříve. Bezpečnost temelínské elektrárny není ovlivněna. První temelínský blok pracuje na plném výkonu," popsal mluvčí Temelína Marek Sviták.

Bouřka ničila v letním kině v Černé v Pošumaví:

Bouřka se silným přívalovým deštěm.
Bouřky znovu udeřily: zvedly hladiny menších toků, omezily provoz na železnici

Pro jihočeské hasiče znamenala prudká bouřka několik desítek výjezdů v celém kraji. "Vše pro nás začalo okolo půl dvanácté, přibližně po dvou hodinách se situace začala uklidňovat. V naprosté většině případů šlo o odklízení spadaných stromů, evidujeme také čerpání vody ze sklepů," popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Kaplici v noci na čtvrtek zasypaly kroupy velké jako míčky. Po bouřce nefungovala elektřina, tedy ani veřejné osvětlení. S rozsvícenými mobily v rukou pak lidé po půlnoci vycházeli do ulic, aby zkontrolovali, zda krupobití nepoškodilo jejich auta.

Jen minuty zbývaly obyvatelům domku na záchranu života.
VIDEO: Na záchranu holých životů zbývaly jen minuty

Aktuálně z NP Šumava:

Problémy dělají spadlé stomy i komplikace na tratích

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici na víc než 20 místech. Problémy jsou hlavně v jižních a středních Čechách, většinou na regionálních tratích. Některá omezení se již podařilo odstranit. U Vraného nad Vltavou je trať zaplavená vodou a bahnem. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Správa železnic.

Starší muž v Táboře ve Vančurově ulici zaměstnal všechny složky integrovaného systému. Po půl 10 večer skočil z třetího patra Centra univerzita Tábor.
VIDEO: Muž v Táboře balancoval na římse přes 10 hodin, potom skočil

"Noční přechod silných bouřek má za následek významné komplikace provozu na železnici z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení, popadaných stromů a podobně," uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Firma podle něj průběžně pracuje na zprovozňování tratí.

Zabezpečovací zařízení mělo výpadek například v Protivíně na Písecku, u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku nebo v Pacově na Pelhřimovsku. Spadlý strom zastavil dopravu třeba na trati Březnice - Mirovice na pomezí středních a jižních Čech.

Bouřka lámala stromy, poškodila střechy, ale i pískové sochy na náplavce.
Noční smršť v Písku lámala stromy, uzavřela plovárnu a poničila i pískové sochy

Podívejte se, jaké kroupy padaly v Rožmberku nad Vltavou:

Bouřku provázejí i výpadky elektřiny

Jihočeští energetici ke čtvrtečnímu ránu evidují 32 poruch na linkách vysokého napětí a zhruba 9 900 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Nejvážnější situace je na Táborsku, v okolí Týna nad Vltavou a na Českokrumlovsku.

"V noci došlo i ke krátkodobým výpadkům elektrické energie na Písecku z důvodu poruchy na lince velmi vysokého napětí, ale dodávky byly obnoveny už během noci. Hned jak to bylo vzhledem k počasí bezpečné, jsme začali na opravách pracovat a věříme, že se nám dodávky elektrické energie podaří co nejrychleji obnovit," popsal Roman Šperňák, mluvčí EG.D.

Po čtvrtečním poledni mluvčí doplnil: "Během dne se nám daří poruchy rychle opravovat. Kolem desáté hodiny už se jednalo o 6 500 domácností bez dodávek elektrické energie a po poledni už jen o 3 600 odběratelů elektrické energie a s opravami pokračujeme. Nejvážnější situace je na Táborsku, konkrétně v okolí Mladé Vožice, dalším postiženým regionem je severní část Českobudějovicka a opravy probíhají i na Českokrumlovsku."