O nutnosti rekonstruovat sportovní halu ve Stromovce, která je domovským sídlem mistrovských volejbalistů Jihostroje, se mluví už několik let. Teď radnice vypsala architektonickou soutěž a z více než 40 návrhů už je vybráno šest finalistů. Mezi nimi se rozhodne, kdo připraví projekt nové haly.

Opozice v zastupitelstvu ale bouří. Tvrdí, že záměr má řadu chyb a že nakonec prý hrozí i to, že město zaplatí jen drahý projekt a z haly stejně nic nebude. Své pochyby neskrývá například někdejší investiční náměstek František Jelen. „Je to jenom o tom, že nás budete opíjet rohlíkem," řekl František Jelen na posledním jednání zastupitelstva. Na vedení města hned zaútočil otázkami, proč se nepokračuje v rekonstrukci podle návrhu, který se připravoval ještě za jeho působení, proč místo 150 milionů má stát hala 270 a kam se vejdou auta pro další tisíce diváků, o které by se měla navýšit kapacita hlediště.

Náměstek primátora Kamil Calta ale Jelenovy výhrady odmítá. Ať už jde o náklady nebo o další věci.

Hala se několikrát přesunula

Chůze 
v „neuličkách" mezi sedadly v budějovické Sportovní hale chce při zápasu Jihostroje opravdový um, k zaparkování u haly potřebujete v den utkání pořádnou dávku štěstí a získat v ní termín jako amatérský sportovec, to vyžaduje pěknou porci vytrvalosti. Radnice už roky ohlašuje velkou rekonstrukci objektu, který by navýšil jeho možnosti. Teď hledá ve veřejné soutěži projektanta. Opozice má ale spoustu výhrad.

Bývalý náměstek primátora František Jelen se například pozastavuje nad tím, že zatímco on chystal rekonstrukci za 150 milionů korun, současné vedení města připravuje akci za více než 260 milionů korun. Jelen dodává, že za něj se připravovala rekonstrukce současné haly 
a přístavba další. Teď se má současná hala bourat a nově stavět dvě sportoviště plus běžecký koridor.

Současný náměstek primátora Kamil Calta ale považuje částku 150 milionů korun za nereálnou. „Zeptali jsme se projektanta a ten nám řekl 150 až 170 milionů, může to být 
i víc," komentuje udávanou finanční náročnost Jelenova řešení Kamil Calta. Zdůvodňuje i to, proč se musí stará hala bourat. „Po posouzení statiky haly se ukázalo, že by nevydržela, kdyby se něco mělo na konstrukci přidávat, zvedat strop nebo něco podobného," vysvětluje Calta.

A k celkovým plánům už radnice nejednou řekla, že rekonstrukci plánuje jako postupnou. Napřed demolice staré haly a stavba jedné nové. Potom případně stavba další tréninkové a běžeckého koridoru.

Ani problém parkování při zvýšené kapacitě haly nevidí Calta jako neřešitelný. „Parkoviště na Dlouhé louce u Živitelky je v docházkové vzdálenosti od haly," říká náměstek primátora.

Vedení města se ale s opozicí shodne v jednom, že klub, který je výborným reprezentantem města a jeho fanoušci 
i ostatní uživatelé haly by si lepší podmínky zasloužili.