V pondělí se otevře zcela nová mateřská škola v českobudějovické Kubatově ulici. Nastoupí do ni  pětašedesát předškoláků. Míst v budějovických mateřinkách by bylo potřeba ale desetkrát tolik. Letošní rok totiž padl rekord v počtu nepřijatých dětí, z kapacitních důvodů musely městské školky  odmítnout 580 malých Budějčáků.

To je případ i Julie Řehounkové. „Jsou jí tři roky až na podzim, takže jsme neměli šanci dostat se do státní školky," vypráví Juliina maminka Klára Řehounková. Podle kritérií pro přijetí měly totiž výhodu děti dříve narozené.

Aby se mohla Klára Řehounková vrátit v říjnu do svého zaměstnání na Přírodovědecké fakultě, využila dětskou skupinu, kterou Biologické centrum s Jihočeskou univerzitou před nedávnem otevřely.  Za dítě však zaplatí víc, a to tři tisíce korun. Poplatek za městské školky včetně stravy se přitom pohybuje mezi 1000 až 1200 korunami měsíčně.

Nedostatek míst- počet městských školek - 26
- letošních přihlášek - 2241
- počet přihlášek bez duplicit a žadatelů z cizích obcí - 1430
- počet přijatých dětí - 850
- počet nepřijatých dětí - 580

Jak uvedl první náměstek primátora Miroslav Joch, nová školka v Kubatově ulici  vznikla rekonstrukcí bývalé prodejny. „Vyšla na zhruba sedm miliónů korun, vybavení interiéru stálo 2,7 mil. korun," vyčíslil celkovou investici Miroslav Joch. Zajímavostí je, že to bude vůbec první zařízení pro děti se speciální logopedickou péčí.

Město aktuálně disponuje celkovou kapacitou 3115 míst v mateřinkách. Jak přislíbil náměstek primátora Petr Podhola, příští rok by měla vzniknout další školka v Kněžských Dvorech.

Unikátní je nová mateřská škola v Kubatově ulici tím, že bude jakožto vůbec první zařízení pro děti nabízet nadstandardní službu v podobě speciální logopedické péče. Jedna ze tří tříd bude  totiž přímo určena pro děti, které mají problémy s vývojem řeči a špatně vyslovují.

„Přijali jsme patnáct dětí se středními a těžšími logopedickými vadami. Bude s nimi pracovat logopedka a kantorka se speciálním zaměřením na vady řeči," upřesnila Marie Šmídová, vedoucí učitelka MŠ Kubatova.

Při mimořádném zářijovém zápisu do této nové školky přišlo přihlásit svou ratolest více než osmdesát rodin. „Bylo to o dvacet žádostí víc, než jsme mohli přijmout. Čekali jsme větší nápor," konstatovala Marie Šmídová.

Město České Budějovice letos navýšilo kapacitu mateřinek celkem o 81 míst, otevřeny byly také nové jesle pro 22 dětí v Čéčově ulici. Jak Deníku řekl náměstek primátora Petr Podhola, v příštím roce by měla vzniknout nová školka v Kněžských Dvorech s kapacitou 60 míst.

„Je hotový projektový návrh. Do prosincové rady půjde návrh smlouvy města a společnosti Robert Bosch, která by se měla podílet na investici a potom i provozu školky," uvedl Petr Podhola s tím, že celkové náklady se předpokládají na 9 milionů korun. Pro město má ve školce připadnout 40 míst, pro zaměstnance firmy Bosch má být vyčleněno 20 míst.