Podle rektora VŠTE Marka Vochozky má centrum lidem umožnit získat globální pohled na Čínu. „Přáli bychom si, aby tu každý mohl poznat jazyk této země, její život a aby se dokázal v něm orientovat 
a rozumět mu," uvedl Marek Vochozka.

Slavnostního otevření se zúčastnila i velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Kche-čching. Ta nový počin VŠTE ocenila 
s tím, že jej vnímá jako cenný zdroj informací pro Čechy o životě ve vzdálené zemi. Šíření často zkreslených údajů podle ní vede k podobným protestním akcím, jaké se v Praze konaly minulý týden v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta.
Centrum je v domě č. 10/6 otevřeno od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin. 

Rektor VŠTE Marek Vochozka připomněl, že vznik centra navazuje na dlouhodobou spolupráci českobudějovické vysoké školy s čínskými univerzitami.

Loni VŠTE otevřela specializaci čínské trhy, podporuje výměnu studentů a pedagogů, a proto delší dobu uvažovala, jak vše posunout dál. „Klíčovým impulsem se stal zájem jihočeských firem a podnikatelů, kteří se nás stále častěji ptali, zda bychom jim uměli říci něco o Číně, tamní ekonomice, trzích i mentalitě lidí," vysvětlil rektor dvouletou cestu k založení Čínského centra VŠTE.

Bude v něm pracovat sedm lidí, z toho pět Číňanů – čtyři ze šanghajské univerzity a jeden ze Severočínské technické univerzity v Pekingu. Vedoucí centra Josef Korda upřesnil, že Číňané se budou podílet na výuce čínštiny, etiky, historie, geografie. „Vedle toho budeme pořádat výstavy, besedy nebo projekce čínských filmů. Časem by se mělo dostat ale třeba i na čínskou kuchyni nebo medicínu. Od příštího roku program doplní témata zaměřená na podporu obchodu, podnikání a cestovního ruchu," vyjmenoval Josef Korda.

Čínské centrum chce podnikatelům nabídnout kontakty na čínské výrobce a obchodníky zvláště v regionech, kde má VŠTE vybudované vazby, jako je Šanghaj, Peking nebo Kaifeng, s jejichž vysokými školami spolupracuje. Vedle toho jim chce poskytnout i rady, jak se chovat na jednáních, sjednávat schůzky, co lze a co ne projednat při jednání u stolu v restauraci, neboť to se od evropských zvyklostí liší.
Součástí této strategie je 
i smlouva o partnerství VŠTE s Institutem Nové hedvábné stezky, kterou rektor VŠTE Marek Vochozka a prezident institutu, bývalý vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout, podepsali právě v úterý.

Financování centra se rozdělí VŠTE s čínskými partnery. Ti budou hradit pobyt pětice vyučujících, kteří se budou vždy po půl roce střídat. Škola pak uhradí zbylé provozní náklady. Návštěvníci Čínského centra VŠTE mohou už nyní využít knihovnické služby a zhlédnout výstavu o čínské architektuře, která potrvá do 30. června.