Vhodný kandidát na vedení základky se nyní hledal ve výběrovém řízení. Magistrát chce obsadit i pozici ředitele v ZŠ Nová. Ta se po letech oddělí od ZŠ a MŠ J. Š. Baara. Výběrové řízení pro základku v Nové ulici vyhrál zastupitel za ČSSD a předseda finančního výboru zastupitelstva Vítězslav Ilko, v současné době zástupce ředitele na VOŠ a SPŠ automobilní a technické České Budějovice.

Dva ročníkyV ZŠ Emy Destinnové nastoupí letos jen dva ročníky žáků.

Výběrové komise nyní doporučí obě jména radě města, ta bude mít definitivní slovo. Podle zastupitele Tomáše Bouzka (TOP 09) ale rada města většinou respektuje doporučení komise.

Podle Evy Hajerové, předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva, bude případný odchod Dagmar Koubové pro magistrát velkou ztrátou. „Bude těžké ji nahradit," zdůrazňuje Eva Hajerová. „Je šikovná a schopná. Velmi pozvedla úroveň odboru školství za dobu svého působení," zdůrazňuje Eva Hajerová. Připojuje, že Dagmar Koubová je vizionářka a pravděpodobně vzala jako velkou výzvu nastartování nové školy.

Eva Hajerová sice nebyla členkou výběrové komise, ale má informace od některých členů komise a současná vedoucí odboru školství měla podle ní převyšovat ostatní uchazeče o několik úrovní. Pravděpodobná budoucí ředitelka ZŠ E. Destinnové Dagmar Koubová včera pro Deník zatím nechtěla věc blíže komentovat.

Nová ředitelka uvolní jedno místo radnici

Zdrženlivě zatím hovoří o svém vítězství v konkurzech na nové ředitele vybraní uchazeči. Podle zažité praxe by ale jejich jmenování do čela škol nemělo už nic vážného stát v cestě.

„Komise vydává pouze doporučení pro rozhodování zřizovatele, tedy rady města. Do rozhodnutí rady města se nelze vyjadřovat," říká třeba vedoucí odboru školství na magistrátu Dagmar Koubová, která vyhrála konkurz na ředitelku ZŠ E. Destinnové. Zároveň odmítá fámu o svém členství v komisi. „Členkou konkurzní komise jsem nebyla," zdůrazňuje Dagmar Koubová. Pokud ale odejde z magistrátu, bude se například muset hledat nový vedoucí odboru školství.

Za hotovou věc nepovažuje jmenování ani Vítězslav Ilko, který se uchází o post ředitele ZŠ Nová. „Mohu potvrdit, že jsem se skutečně v tomto konkurzu umístil na 1. místě z hlediska vhodnosti kandidáta. Pouze chci upozornit, že ´vítězstvím´ v konkurzu nejsem automaticky ustanoven do funkce, vše nyní záleží na rozhodnutí rady města," říká Vítězslav Ilko. V současnosti sám působí v zastupitelstvu na postu předsedy finančního výboru a předpokládá, že v této pozici by působil dále. „V této funkci působím jako neuvolněný předseda, to znamená, že to není můj hlavní zdroj příjmů. Nadále vykonávám své ´občanské´ zaměstnání," upozorňuje Vítězslav Ilko. Ve školství působí 12 let, nejprve jako učitel odborných předmětů na VOŠ a SPŠ automobilní a technické, nyní jako zástupce ředitele pro teoretické vyučování.

Škola v Nové ulici má být jen znovu samostatná. Základka E. Destinnové se obnovuje po několika letech uzavření. V září by na ni proto měly nastoupit děti do dvou ročníků a každý rok by pak měly přibýt další dva ročníky až do plného stavu.

Zastupitel Tomáš Bouzek předpokládá, že o nových ředitelích škol ještě zastupitelé dostanou informaci. „Ta jména jsou pro mě nová. O výběrových řízeních žádné bližší informace nemám," komentoval včera Tomáš Bouzek dva uchazeče, kteří by mohli nově převzít funkce ředitelů základních škol. Doplnil, že očekává, že na zasedání zastupitelstva města bude podáno více informací a také ujištění, že při výběrových zařízeních nedošlo ke střetu zájmů.