Město nabízelo nejen povážlivě roztroušenou síť těchto zařízení, ale navíc nedokázalo vždy zajistit ani jejich dostatečnou úroveň.

Na prahu letošní turistické sezony Budějovice chtějí tuto situaci podle náměstka primátora Miroslava Jocha vylepšit. Na začátku Krajinské ulice prošlo WC kompletní rekonstrukcí a na Sokolském ostrově bylo postaveno WC úplně nové. „Turistickou sezonu každoročně provázel nářek nad tím, že si v Českých Budějovicích člověk nemá kam odskočit, proto jsme se snažili vyjít vstříc oprávněným požadavkům," řekl Miroslav Joch.

V úterý začaly zmíněné  dva objekty sloužit. Rozpaky některých obyvatel města ale působí cena za vylepšené „záchodové" skóre. Každé zařízení stálo zhruba dva miliony korun.

Zaražena je cenou například bývalá zastupitelka Marie Paukejová. „Ta cena, to je katastrofa. To snad nemyslí vážně," uvedla Marie Paukejová a ironicky doplnila, že snad mají toalety pozlacené kliky.

Poněkud přemrštěná se zdá částka i českobudějovickému podnikateli Karlu Pražákovi. „To je nehoráznost," konstatoval Karel Pražák. Pražák má na svém kontě rekonstrukci několika domů v centru Budějovic. Při hodnocení částky za nová WC v úterý Pražák poukázal třeba na to, že za dva miliony korun lze postavit rodinný domek(bez ceny pozemku). „Tím by se měl zabývat kontrolní výbor zastupitelstva," doplnil k financím vydaným za zmíněné  investice Pražák.

Město, pro které akci zajišťovala Správa domů, ale obě investice hájí. „Na Sokolském ostrově jsou kompletní nové záchodky. Pánské, dámské, pro invalidy i přebalovací pult. Vše je navíc v takovém provedení, které má odolávat vandalům," uvedla tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. Doplnila, že rekonstrukce toalet na rohu Krajinské ulice a ulice Na Sadech znamená nové pánské a dámské toalety a navíc přibylo WC pro invalidy a obnovy se dočkal i zdejší stánek s občerstvením.

Peníze vložené do záchodků ale ještě nejsou všechny. Něco  bude stát reklamní kampaň na nové WC na Sokolském ostrově. Z necelých dvou milionů korun, které zařízení stálo, tvoří 758 000 korun dotace, kterou Budějovice získaly, ale podmínkou dotace je, že ještě bude uspořádána reklamní kampaň přibližně za 100  000 korun.

Podle Marie Paukejové, bývalé zastupitelky, je i samotný postup města ve věci  veřejných WC chaotický. „Tady jsme část veřejných toalet úspěšně zprivatizovali," konstatovala ironicky Marie Paukejová a dodala, že teď musí město vydávat  miliony korun na zřizování nových.

V současnosti jsou například dlouhodobě zavřené toalety na Jiráskově nábřeží u Dlouhého mostu, které jsou v soukromém nájmu.