O všechny tyto profese měli během srpna největší zájem zaměstnavatelé na Budějovicku. Nové uplatnění hledalo celkem 5876 lidí, což je o 130 méně než na konci července. Odborníci však předpokládají, že v září počet nezaměstnaných opět mírně vzroste. Hlavně proto, že se začínají hlásit noví absolventi. „Budou také pomalu končit sezonní profese. Současná situace je zhruba stejná jako v uplynulých letech, nijak výrazně se neliší,“ podotýká analytik pracovního úřadu Jiří Beran.

Největší část nezaměstnaných tvoří mladí lidé do 24 let a středoškoláci bez maturity. Patří mezi ně i 42letá Miroslava z krajského města, která hledá místo skoro čtyři měsíce. Předtím pracovala jako dělnice v továrně. „Propustili mě a od té doby o práci nezakopnu. Zrovna dneska jsem byla na pohovoru na místo prodavačky v jednom velkém nákupním centru. V chodbě tam stálo asi padesát lidí, kteří se mezi sebou div neporvali. Navíc tam bylo strašné horko a nedalo se pořádně dýchat, takže jsem to vzdala a šla pryč,“ postěžovala si včera Miroslava. Nejméně starostí mají se sháněním uplatnění řidiči kamionů, obchodní zástupci a prodavači. V současné době je však na Budějovicku velká poptávka i po tesařích a zámečnících. Podle zaměstnavatelů, které Deník oslovil, není vůbec jednoduché šikovného řemeslníka sehnat. „Praxe není důležitá. Každému říkám: ukaž, že chceš, a naučíš se. Máme volná dvě místa, ale lidé se nehlásí, nechce se jim pracovat,“ zmiňuje například Jiří Bláha, jednatel společnosti Darlington ze Žabovřesk, která hledá zámečníka.

Podobně hovoří i jednatel budějovické tesařské firmy Domoja Stanislav Eismann. „Hledání nových posil se vždy odvíjí od zakázek. Máme seznam asi pětatřiceti lidí, kteří chtějí tuhle práci dělat. Podle současného trendu však panuje mezi mnoha firmami nečistá konkurenční hra a ty poctivé to vždycky bohužel odskáčou,“ vysvětluje Eismann.