Běžkařům se do hor bez sněhu nechce. „Lidé teď ubytování ruší. Nemají tu co dělat. Máme tu jen soukromé oslavy a školení," říká Karel Šrefl, majitel Penzionu Lesovna Žofín.

Pro toho, kdo jezdí do Novohradských hor na běžky nemá majitel penzionu alternativu. „Naložil bych lidi do auta a odvezl je na  Karlstift na rakouské straně, ale tam jsou na tom se sněhem stejně," posteskl si Karel Šrefl. V provozu jsou tak penzion a restaurace většinou jen o víkendech, případně od pátku, v týdnu výjimečně.

Nejbližší možné lyžování je na Lipně, ale kdo chce lyžovat, už se tam podle majitele Lesovny i ubytuje.  Turisté chybí i v nedalekém Hotelu u pralesa v Černém Údolí. „Návštěvnost je horší, sníh má na to vliv," říká majitel hotelu Jaroslav Michal.

„Sníh, to je romantická záležitost," dodává Jaroslav Michal s tím, že se dá nejen jezdit na běžkách, ale také chodit na sněžnicích. Zároveň připomíná, že léto je docela dobré díky cykloturistice. Zima je ale slabší.

Obecně je přelom roku problematický i podle Petra Bradáče z Penzionu Bobr v Horní Stropnici. A letošní počasí tento trend ještě posílilo. „Je to bída, vůbec žádná sláva," komentuje situaci Petr Bradáč a dodává, že jako ubytovatel bez restaurace se na turisty nemůže vůbec spoléhat.

Ostatně ani sníh by pro ubytovatele z Horní Stropnice moc neznamenal. I kdyby napadl, do hor podle něj na běžky přijedou hlavně lidé z Českých Budějovic a dalšího okolí na jeden den. Ti ubytování nepotřebují. „Zajdou tak přes den na polívku," naznačuje Petr Bradáč, že efekt by z takových hostů byl nanejvýš pro restaurace.

Výjimkou mezi podniky v Novohradských horách je tak Hotel Hojná Voda. Podle nájemce Marka Gennerta byly letošní vánoční svátky a silvestr příznivější, než loňské. „I bez sněhu to bylo lepší," říká Marek Gennert a dodává, že i teď má víkendy ze 60% naplněné.

Do hotelové restaurace přicházejí i jednodenní výletníci. „Jdou se projít na rozhlednu na Kraví hoře, která je celoročně přístupná," doplňuje k programu turistů nájemce hotelu a připojuje, že v lednu je situace v jeho podniku srovnatelná s loňským lednem.

V únoru by ale uvítal sníh. „Myslím, že kdyby v únoru napadlo, bylo by to ještě lepší, byli by tu i běžkaři," připojuje Marek Gennert.
Na chybějícím sněhu je  podle ředitele Jakuba Dvořáka nezávislý hotel Rezidence v Nových Hradech.

„Obecně asi mohu říci, že náš segment – wellness, není vůbec odvislý od počasí a lidé sem k nám jezdí za ním a ne za lyžováním. To je pouze přidružená aktivita," konstatoval Jakub Dvořák.