„Moc jsem se na tento obor těšila. Chtěla jsem studovat učitelství angličtiny a francouzštiny pro střední školy a původně jsem uvažovala, že půjdu navazující studium studovat do Prahy. Když jsem se ale dozvěděla, že bude obor akreditován na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity, rozhodla jsem se počkat, dala si ve studiu rok pauzu, odjela do Francie a teď se přihlásila. Moc se na studium těším," říká úspěšná absolventka bakalářského studia Adéla Staňková.

Navazující magisterské studium je určeno pro úspěšné absolventy bakalářského studia a nabízí se v několika kombinacích. Angličtinu je možné nyní studovat v kombinaci s češtinou, historií, francouzštinou, španělštinou a italštinou. O nový obor je již nyní zájem. „Registrujeme velký zájem, a to nejen mezi našimi studenty bakalářského oboru," potvrzuje ředitel ústavu anglistiky Ladislav Nagy. Kolik studentů fakulta nakonec do studia přijme, však zatím odmítá říct. „Dlouhodobě se potýkáme s problémem financování studentů. Naše fakulta má určitý počet financovaných studentů, který je zejména v navazujícím magisterském studiu velmi nízký, takže jsme nuceni zbytek financovat z jiných zdrojů. Univerzita vznik tohoto oboru podpořila, protože po učitelství angličtiny byla značná poptávka a o obor je vysoký zájem, a tak doufám, že si obor udrží podporu vedení univerzity i nadále," říká Ladislav Nagy.

Anglistika na Filozofické fakultě JU vznikla původně jako bakalářský obor v roce 2010. „Anglistika na filozofické fakultě se úspěšně rozvíjí a jsem moc rád, že jsem mohl být u toho. Mám skutečně dobrý pocit z toho, jaký tým se zde podařilo vytvořit a velkou radost mám i z našich studentů," doplňuje profesor Martin Hilský, který na Filozofické fakultě JU přednáší.

Nový obor by tak měl v budoucnu vyřešit problém s nedostatkem správně vzdělaných pedagogů na středních školách. Třeba na českobudějovické Střední škole obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborné škole Kněžskodvorská by mohl najít své místo některý z absolventů nového oboru. „U nás vyučuje anglický jazyk celkem šest pedagogů. V horizontu dvou až tří let dosáhne jeden z nich důchodového věku," uvedl ředitel školy Miroslav Petrovský.