Uzavření mateřských škol od pondělí už avizovali v Českém Krumlově. Od pondělí budou zavřeny například i v Dubném na Českobudějovicku. Podle Viktora Vojtka by o budějovických mateřinkách zřizovaných městem měla rozhodovat rada města na pondělním jednání. "Vážně o tom uvažujeme," řekl ve čtvrtek 12. března 2020 po 14. hodině Viktor Vojtko k možnému uzavření. "Řada pravomocí přejde do rukou hejtmanky," upozornil ale Viktor Vojtko s tím, že bude možná vývoj situace v následujících hodinách ještě ovlivněn přímo rozhodnutími hejtmanky kvůli vyhlášení nouzového stavu.

Ilustrační foto.
Stav nouze: Jak se dotknou opatření proti šíření koronaviru Jihočechů?

V Dubném bude mateřská škola uzavřena v pondělí. Podle starostky Boženy Kudláčkové se k tomu vedení obce rozhodlo po dohodě s vedením školy ve čtvrtek před obědem. Rozhodnutí ovlivnilo několik skutečností. Jednak mimořádná opatření vlády a uzavření základních škol a jednak silný pokles počtu dětí, které rodiče dávali do zařízení. Místo stovky jich bylo v posledních dnech v mateřince jen 27 a počet se stále proměňoval, což způsobovalo i provozní komplikace.

"Myslíme si, že stejně to rozhodnutí bylo nesystémové. Zavřít základní školy mateřské nechat otevřené," doplnila Božena Kudláčková. Zdůraznila ale vzápětí, že chápe, že přijímat taková rozhodnutí na úrovni vlády je velmi těžké i kvůli dopadům, které jsou s tím spojeny. Mateřinka v Dubném má být zatím uzavřena od pondělí do konce března.

Testy na koronavirus. Ilustrační foto.
Koronavir na Prachaticku je v jednom případě potvrzen

Město Český Krumlov už o uzavření svých mateřinek rozhodlo 11. března 2020. Mimořádně se sešla Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Český Krumlov. Rada města Český Krumlov následně přijala ochranná opatření, která mají zabránit aktuálnímu šíření koronaviru. Od pondělí 16. března 2020 se uzavře všech sedm mateřských škol.