Jste jedni z těch, kteří hned po Štědrém dni míří do supermarketů 
a obchodních center, aby doplnili zmenšující se zásoby potravin, nebo vyměnili nehodící se dárek? Pokud ano, počítejte s tím, že takovou šanci budete mít letos možná naposledy. Vejde-li v platnost návrh zákona o změně otevírací doby, budou mít obchody 
o svátcích zavřeno.

„Já s tím určitě souhlasím," řekla Pavlína Stromková z Milevska, která v pátek nakupovala v centru Budějovic. „V obchodech pracuje spousta lidí, kteří mají svoje rodiny a alespoň tak budou mít o svátcích víc volna. Takže pro ně to bude určitě dobré."

Rozporuplné emoce ale vyvolává tento návrh zákona 
u samotných obchodníků, a to zejména těch, jejichž obchod je větší než dvě stě metrů čtverečních. Právě jich se totiž změna otevírací doby týká.

„Pokud bude zákon schválen, tak jej samozřejmě budeme respektovat," řekl k možné změně otevírací doby Michal Lojka, manažer IGY Centra v Českých Budějovicích. Dodal ale, že zákonodárci připravují diskriminační zákon, který svévolně přerozděluje obraty a ovlivňuje volnou soutěž.

„Zvýhodňuje menší obchody před většími, zvýhodňuje obchody podle jejich lokality, zvýhodňuje obchody podle způsobu distribuce zboží. Snaží se o regulaci v odvětví, kde efektivně funguje samoregulace, a je tedy nepotřebný," dodal manažer obchodního centra.

Nakupování o svátcích? Letos možná naposledy

Už léta jsme zvyklí na to, že 24. prosince v supermarketech nakoupíme do 14 hodin a že hned na Štěpána sem můžeme vyrazit znovu. To všechno se ale může rychle změnit. Návrh zákona totiž do budoucna počítá s omezením otevírací doby u velkých obchodních řetězců. Zavřeno by přitom mělo být hned o sedmi státních svátcích.

„Nevidím v tom žádný problém," říká k návrhu zákona, který v létě schválil Senát, Jaroslav Froulík, generální ředitel Jednoty, spotřebního družstva České Budějovice. „Prodejní dobu přizpůsobíme zákonu," doplnil šéf družstva, které kromě jiných obchodů provozuje i budějovické Terno.

Kromě 25. prosince by měly zůstat obchody zákazníkům uzavřeny i 26. prosince, na Nový rok, ale i 8. května, 28. září a 28. října. Na Štědrý den by se v obchodech mělo pracovat pouze do 12 hodin. V případě nedodržení zákazu by přitom prodejcům hrozila pokuta ve výši milionu korun, při opakovaném porušení dokonce až pětinásobek.

Podle návrhu by se omezení nemělo vztahovat na obchody s prodejní plochou pod dvě stě metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková či autobusová nádraží a prodejny ve zdravotnických zařízeních.

„Já si myslím, že by si to měl každý obchodní řetězec rozhodnout sám," komentuje návrh vlády Naďa Leštinová 
z Hrdějovic. „Jsem sice pro to, aby byly matky s dětmi o Vánocích doma, ale na druhou stranu tak v podstatě zákonem zasahujeme do svobody podnikaní," dodala s tím, že 
i její rodina provozuje obchod. „My se naštěstí vejdeme do velikosti dvě stě metrů čtverečních, a tak záleží čistě na nás, jestli otevřeme, nebo ne," uvádí Naďa Leštinová.