Která obec se jím bude moci pyšnit, bude jasné v pondělí. Do té doby musejí porotci stihnout navštívit všechny vesnice a zjistit, jak bohatý je zde spolkový život nebo jak se tady starají o údržbu veřejných prostranství.

„Trochu nám dnešní den zkomplikovalo počasí, protože jsme pro komisi měli připravený venkovní program," zhodnotila středeční návštěvu komise Růžena Balláková," starostka Sv. Jana nad Malší. „Ale jinak jsme jim ukázali vše, co je tady hezkého a zajímavého," doplnila. Po slavnostním přivítání medovníkem a medovinou komise navštívila zdejší základní a mateřskou školu, kde si pro ně děti připravily spoustu písniček a básniček. Porotci pak zhlédli na faře výstavu obrazů, prohlédli si kostel a navštívili hasičárnu. Návštěvu obce zakončili v nově zrekonstruovaném objektu pohostinství, v jehož podkroví vzniklo loutkové muzeum.

Která ves byla nejUž po jednadvacáté vybírá hodnotící komise Jihočeskou vesnici roku. V letošním roce se do soutěže o nejkrásnější vesnici přihlásilo celkem 24 obcí z Jihočeského kraje.
Bojovat o zlaté pásmo a titul Vesnice roku chtějí také dvě obce na Českobudějovicku Svatý Jan nad Malší a Vrábče. Ani jedna z nich přitom není nováčkem. Sv. Jan nad Malší se mohl titulem Jihočeská vesnice roku pyšnit v roce 1997, o rok později se stal dokonce celostátní Vesnicí roku. Vrábče se soutěže o nejkrásnější vesnici účastnila čtyřikrát. V roce 2012 získala druhé místo. Vloni se jihočeskou Vesnicí roku stalo Úsilné, rok předtím se z titulu radovali v Chelčicích. To, která obec se stane jihočeskou Vesnicí roku, bude jasné v pondělí.

„Svatý Jan nad Malší je nejkrásnější vesnice ve střední Evropě," řekl jeden z místních obyvatel Jan Bláha. „Má ideální polohu, jsou tu snad všechny služby. Máme tu lékaře, obchod, který je skvěle zásobený," zdůvodnil. „Mají tam, nač si vzpomenete," doplňují ho další z místních obyvatel Jan Ladislav a Jan Brouček. Největším plusem je ale podle nich zdejší spolkový život. „Sdružení Figurka dělá tolik věcí, že to snad v kraji nemá obdoby," pochlubil se Jan Bláha.

Spolkový život v obci je důležitý také podle dvou členů komise, předsedy Jiřího Irala a místopředsedy Pavla Kašpárka. „Pro mě je důležité vidět, že vesnice a lidé v ní drží pohromadě," řekl Jiří Iral, starosta Chelčic, které jsou jihočeskou Vesnicí roku 2013. „Také se zde můžeme inspirovat. Podívat se, jak to jinde dělají lépe a poučit se z toho," uvedl Pavel Kašpárek, starosta Úsilného, která titul nejkrásnější vesnice v kraji získala loni.

Svatý Jan nad Malší byl první zastávkou, kam desetičlenná komise při svém programu zavítala. Po necelých třech hodinách se odtud přesunula o pár kilometrů blíž ke krajskému městu, do Vrábče. I tady členové komise absolvovali prohlídku obce, ovšem ne jen tak obyčejnou. Za pamětihodnostmi a zajímavými místy Vrábče vyrazili na koloběžkách až ke společenskému centru, kde je vítali zástupci jednotlivých místních spolků.

„Vrábče je nejkrásnější vesnicí jižních Čech," řekl s úsměvem Václav Hála, rodák a člen mysliveckého spolku „Ta obec žije. Nejen kulturním životem, ale i celým společenským děním," doplnil. „A máme nejlepšího starostu," shodují se dobrovolné hasičky z Korosek, osady spadající pod Vrábči. „Je to vesnice, která má před sebou velký rozvoj," doplnila jedna z nich Libuše Vepřeková.