V období první republiky připomínaly svátky v Českých Budějovicích podle znalce místní historie Jana Schinka hlavně ozdobené výkladní skříně. Vánoční výzdobu města tak měli v režii hlavně soukromí obchodníci. Ve svátečním hávu se propagovaly například potraviny Kulík, káva Meinl, papír Arnold či zboží železářství Hajíček.

Vánoční strom Svobody se na českobudějovickém náměstí poprvé objevil roku 1925. Sváteční událost ještě více umocnil zpěv dnes známých Vránkových koled.

„Tradice vynikla v roce 1925, kdy dne 19. 12. 1925 v 16.30 hodin u vánočního stromu Svobody, od roku 1930 stromu Republiky, ozářeného barevnými žárovkami, byla vztyčena dánská vlajka. Na znamení, že tento akt má svůj původ v protestantském dánském zvyku. A pak, po úvodních slavnostních projevech, zazněly v podání posluchačů Českého-učitelského ústavu a vojenské hudby Prvního pěšího pluku staročeské vánoční koledy v úpravě Františka Vránka a pod dirigentskou taktovkou Antonína Šebestíka," vyprávěla Marcela Macková z útvaru ředitele Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Dodala, že v letošním roce je na náměstí uslyšíme 2. prosince již po čtyřiadvacáté.

Kromě výkladních skříní a vánočního stromku se už v minulosti konaly v každém větším městě a obci i adventní a mikulášské trhy. Tady mohli lidé koupit pečivo i dárky.

„V jižních Čechách nescházely na mikulášském trhu zvláštní předměty abstraktního vzhledu, provázející čas adventu a Vánoc. Byly zhotovovány z materiálu vyjadřující plodnost, zdraví a prosperitu. Jejich centrem bylo jablko, kolem sušené ovoce, ořechy, kaštany, zimostráz a jiná zeleň," vzpomínala Alexandra Khadka z oddělení společenských věd Jihočeského muzea. „Na trzích nikdy nechyběly betlémy a jednotlivé betlémové figurky, kterými se mohly doplňovat starší betlémy. V nabídce bývaly i malé přenosné betlémky. Oblíbené byly předtištěné archy s figurkami určenými k vystřihování a vymalování."

Na trzích byl k mání cukrkandl i nugátS příchodem adventu začínaly adventní a mikulášské trhy, které se konaly ve větších městech, ale i v menších obcích. Trhy před sto lety byly zaměřeny více prakticky. Nakupovalo se zde potřebné zboží, potraviny, ale i dárky. Byly zde k dostání nejrůznější hračky, loutky, betlémy, tuzemské a orientální cukrovinky, perník, marcipánové ozdoby a mnoho dalšího. Nechyběli zde flašinetáři, potulní zpěváci, loutková divadla či jízda na saních. Radost i zábavu nepůsobily jen hračky, ale i pečivo. K oslavě památky svatého Mikuláše přispívali na mikulášském trhu nejvíce perníkáři a pekaři, jejichž výrobky kupovali rodiče pro své děti. Na trzích byl k dostání turecký med, cukrkandl, pendrek, ovoce máčené v karamelu, marcipán, pravý nugát, figurky z mandlového těstíčka.