V jihočeské metropoli patří k lokalitám, kde z původních volných ploch už moc nezůstává, trojúhelník mezi sídlištěm Vltava, Husovou ulicí a výpadovkou na Písek. Mezi prvními zde byl Globus, v poslední době přibyl třeba Bauhaus nebo Lutz. A stále se staví.

Nově se začíná zaplňovat i lokalita Za Otýlií. Novou prodejnu zde chystá například řetězec Lidl, jak Deníku potvrdila Zuzana Holá, vedoucí firemní komunikace. „Lidl zde bude součástí nákupního centra,“ dodala Zuzana Holá s tím, že otevření se plánuje na polovinu příštího roku.

Brzy se rozšíří nabídka zákazníkům také v Týně nad Vltavou.

Na okraji rostoucí průmyslové zóny v Týně nad Vltavou, poblíž nové křižovatky, vzniká několik obchodů se spotřebním zbožím, například Pepco. Přidruží se k těm, které už v lokalitě působí déle – Penny nebo Lidl či nedaleko Terno.

A podle starosty města Ivo Machálka se chystá v zóně také stavba supermarketu. Město v minulosti investorům nabízelo i jiné lokality, ale neuspělo. „Oni to požadují v centru obchodů, to je jejich strategie,“ říká Ivo Machálek.

V Českých Budějovicích se investoři chystají působit v rámci větších i menších ploch. Například řetězec Lidl připravuje prodejnu v lokalitě Za Otýlií, kde bude součástí většího projektu. Podle Zuzany Holé, vedoucí firemní komunikace, má mít prodejna velikost srovnatelnou s jinými, bude však vybavena moderními technologiemi, například pro chlazení a topení, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. V projektových přípravách je u Lidlu ještě prodejna na rohu Rudolfovské a Vodní ulice.

Vznik prodejny tam podle Jitky Welzlové, tiskové mluvčí magistrátu, umožňuje i územní plán.

Na jih od Budějovic se aktuálně v okrese novinky nechystají. V Nových Hradech nyní podle starosty Vladimíra Hokra není nic plánováno. V Borovanech, kde velké obchody zastupují Trefa, Flop a Penny, se podle starosty Petra Jenknera o výstavbě dalšího neuvažuje, protože nabídka pokrývá požadavky zákazníků.

V Trhových Svinech by podle starostky Věry Korčakové územní plán podobnou aktivitu umožňoval, ale investor by se nejprve musel dohodnout s vlastníky příslušných pozemků.