Řidiče začnou ve větší míře znervózňovat uzavírky, mnozí se vydávají na nezvykle dlouhé trasy a za volant usedá i řada mladých nováčků. Podle krajské policejní mluvčí Lenky Krausové by navíc především mladí lidé měli v období prázdnin dbát na to, s kým vyrazí na cestu. „Důrazně apelujeme na to, aby neusedali do vozidla k nikomu, u koho mají podezření, že je pod vlivem alkoholu nebo drog,“ zdůrazňuje Lenka Krausová a poukazuje na nehodu z Jindřichohradecka z minulého týdne s pěti zraněnými. Obecně ale letošní prázdninová nehodová bilance podle Lenky Krausové nevybočuje z obvyklých čísel. I meziroční srovnání tomu odpovídá. Statistiky za sedm měsíců se liší jen nepatrně.

Polovina roku a jeden prázdninový měsíc navíc už dávají možnost porovnat statistiky nehodovosti tohoto období za minulý a letošní rok.
Podle krajské policejní mluvčí Lenky Krausové se vloni stalo od ledna do konce července v územním obvodu České Budějovice 711 dopravních nehod, letos je jich za sedm měsíců roku zhruba o dvacet méně. Smrtelných dopravních nehod pak policisté evidovali v roce 2016 za sedm měsíců roku 28 a letos je to za stejné období roku 26 havárií.

Prázdniny, kdy se složení řidičů a jejich trasy hodně změní, sice ovlivní frekvenci provozu. Ale podle Lenky Krausové se prázdninová nehodovost nevymyká v celkových číslech ostatním měsícům.

Pět zraněných, z toho čtyři těžká si vyžádala nehoda ve středu v noci u Jemčiny.
U Jemčiny se v noci zranilo při nehodě pět mladých lidí

CYKLISTÉ
Na vozovce se ovšem objevují specifické skupiny účastníků. Například cyklisté nebo motocyklisté, kteří přinášejí zvláštní rizika.„U cyklistů apelujeme na to, aby nosili ochranné přilby,“ říká Lenka Krausová s tím, že by je měli nosit i ti, kterým to zákon neukládá. Motocyklisté by pak měli především dodržovat předepsanou rychlost.

Vedle rychlosti jízdy nebo nesprávného způsobu jízdy bývá v létě třeba u cyklistů velkým problémem i pití alkoholu. To se ale týká i řidičů motorových vozidel. Návštěvy festivalů a podobných akcí jsou bohužel velkým pokušením. Alkohol možná ovlivnil i několik posledních nehod v kraji. Minulý týden (viz infobox) havárii, kdy se zranilo pět mladých lidí nebo ve čtvrtek karambol, kdy řidič vrazil do stromu v budějovické Branišovské ulici.

STRÁŽNÍCI
Letní období dokáže proměnit i přestupky šetřené městskou policií. Podle tiskové mluvčí budějovických strážníků Věry Školkové jde především o narušování veřejného pořádku, zejména o rušení nočního klidu. Například v měsíci únoru 2017 řešili strážníci 33 případů rušení nočního klidu, za červenec téhož roku to bylo 160 případů (tedy rozdíl téměř o 80 %).
Zvýšenou pozornost věnují strážníci třeba i břehům řek.

Infobox: Jemčina – Ve středu 2. srpna krátce po půl jedenácté v noci u Jemčiny havarovalo osobní auto. Čtyři členové osádky utrpěli těžká zranění, bez újmy na zdraví nevyvázl ani řidič.
Devatenáctiletý řidič osobního automobilu Mazda 323 jedoucí ve směru od Jemčiny na Hatín podle policejní mluvčí Hany Millerové jeden kilometr před obcí Hatín na Jindřichohradecku v levotočivé zatáčce pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem. „S autem vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do betonového mostku, který poškodil. Poté se auto převrátilo na střechu,“ popsala Hana Millerová. Řidič vozidla utrpěl při dopravní nehodě zranění, se kterým byl transportován vozidlem záchranky do nemocnice v Jindřichově Hradci.
Ve vozu cestovali čtyři spolujezdci – dvě ženy (r. 1997 a r. 1999) a dva muži (r. 1989 a r. 1998), kteří utrpěli těžká zranění, se kterými byli jak letecky, tak vozidly záchranky transportováni do nemocnice v Českých Budějovicích.
„Hned na místě dopravní nehody provedli dopravní policisté u řidiče dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. Při prvním měření řidič nadýchal nejméně 1,6 promile alkoholu a při opakování 1,4 promile alkoholu. Následně policisté lustrací zjistili, že podezřelý řidič není držitelem řidičského oprávnění pro příslušné skupiny motorových vozidel. Dále muži zákona zjistili, že na vozidle Mazda 323 je neplatná technická prohlídka a vozidlo není pojištěné,“ doplnila Hana Millerová.