Před dvěma lety při podobné konstelaci se v Českých Budějovicích uskutečnilo pět svateb a uzavřeno bylo jedno registrované partnerství.

„Magické dvojky je lákají, ale nejsou to jenom dvojky. Budoucí manželé vyhledávají i další číslovky, které se v datu opakují a zvolí si tento den pro konání svatby. Možná proto, aby si významnou událost snáz zapamatovali a každoročně si ji navzájem připomínali, nebo je okouzlila numerologie, “ usmívá se primátor Jiří Svoboda.

Podle sdělení matrikářek je aktuálně na výše zmíněné úterý zamluveno dvanáct obřadů. „Nejstaršímu ženichovi je 58 a nejmladší nevěstě 27 let,“ dodává primátor a pro zajímavost uvádí, že v sobotu 22. 2. 2020 bylo pouze pět svateb a jedno registrované partnerství. K nejoblíbenějším měsícům pro uzavření sňatku už tradičně patří ty od června do září, ale v poslední době i ty jarní.

Loni skoro dvě stě padesát

Vloni se konalo v Budějovicích 243 svatebních obřadů. Většina z nich byla na radnici. “V porovnání s předchozími lety jich bylo méně, jen pro srovnání, v roce 2019 bylo uzavřeno 377 sňatků, v roce 2020 jich bylo 332. Během roku došlo k rušení a překládání zamluvených termínů, podepsala se na tom i epidemická situace. Během nouzového stavu na jaře nebyla ani jedna svatba,“ vypočetl Jiří Svoboda.

Svatební sezonu 2021 zachytil svým objektivem známý táborský fotograf a publicista David Peltán. Pro čtenáře Deníku vybral to nejhezčí z loňského archivu.
Nejlepší svatební fotky roku od Davida Peltána okouzlí i vás. Nechte se unést

Manželství snoubenci uzavírají nejčastěji v obřadní síni na radnici, ale někteří se rozhodnou například pro restaurace v okolí, v létě je poměrně frekventovaná i louka v Šindlových Dvorech. „Loni tady bylo také šest výjimečných obřadů, jednalo se o jednu zlatou, čtyři diamantové a dokonce jednu kamennou svatbu, která je po pětašedesáti společně prožitých letech,“ dodává primátor.