Jak zdůrazňuje pořadatel akce, komařický kovář Jaromír Čížek, jde především o to lidem ukázat skutečná a živá řemesla a nenechat příchozí jenom přihlížet. „Tam, kde jednou za čas roztopí pec kvůli návštěvníkům, to není opravdové," je přesvědčen.

A za pravdu mu dávala hlavně rozzářená očka malých učedníků. „Je to docela lehký a moc se mi to líbí, usmíval se Daneček Haluza, který si zkusil vykovat vlastní talířek. Speciálně do kovárny se spolu s rodiči a sourozenci přijel podívat hlavně proto, že  rodina má doma z dílny Jaromíra Čížka kovanou branku s andělem a všichni byli zvědaví na svého řemeslníka při práci.

Také Zuzana Frantová by se mohla živit řemeslem, zručnost prokázala při pletení košíků z papírového proutí. „Zkouším to úplně poprvé a ani nikam nechodím na výtvarku," kroutila šikovná slečna hlavou nad obdivnými  dotazy přihlížejících.

To Honzík Šimeček z Českých Budějovic u jednotlivých řemeslníků zúročil zkušenosti z výtvarného ateliéru. Při jedné z hodin tam například viděl výrobu šperků z vinutých perel. „Už proto vím, jak na to. Sám jsem si vyrobil korálek a pro babičku, kterou mám hrozně rád,  zase srdíčko. Dá si ho třeba nad postel, ona má takové ozdoby ráda," dodává.

Jak vysvětluje jeho maminka, Setkání řemesel rodina objevila už loni, kdy se Honza vyřádil především s řezbářským náčiním. My ženské se tu zase naučily dělat placky s povidly a česnekem. Zdá se, že je to zvláštní kombinace, ale chutnají skvěle a od té doby je děláme i doma. Tahle akce rozhodně stojí za to, škoda jen, že o ní zatím moc lidí neví," myslí si.

Nepatří mezi ně ale její sestra s dvojčaty Vojtou a Klárkou Vaníkovými z Kamenného Újezda. „Loni jsme tu byli poprvé, a tak moc se nám tu  líbilo, že jsme přijeli zase. Zatím jsme dělali korálky, ale určitě tu obejdeme všechno," byla si jistá usměvavá Klárka.