O hudební doprovod se postaraly kapely Jiná místa, Österreichischer Puppenmacher či Karolína Berková a Karel Juráň. Součástí akce byla také výstava a aukce obrazů ukrajinské malířky Anny Kulbanské na téma Andělé pro Ukrajinu. Prodat se jich podařilo většinu, z osmi nakonec zůstaly pouze dva.

Děti si pak mohly užít nafukovací skákací hrad.

Zima skončila. Moranu svrhli v Borotíně pod splav.
VIDEO: Zima skončila. Moranu svrhli v Borotíně pod splav

"Nabídli jsme naše zkušenosti s pořádáním festivalu. Princip spočíval v tom, že ukrajinské ženy vařily v různých táborských podnicích, došlo tak i k propojení Ukrajinců a Čechů. Je dobře, aby lidé věděli, komu pomáhají. Aby nešlo jen o přispívání na nějaký anonymní účet, ale vidět konkrétní lidí," vysvětlil za bistro a bar Thir jeden z pořadatelů Jan Čulík. Ukrajinských žen se do přípravy jídel zapojilo kolem třicítky.

Lidí dorazilo v sobotu během celého dne do zahrady táborské Střelnice kolem sedmi stovek, podařilo se prodat přes tisíc porcí jídla. Podle odhadu Jana Čulíka se podařilo na pomoc Ukrajině vybrat kolem 100 tisíc. "Přesnou částku ale ještě neznáme, teprve budeme peníze sčítat," upřesnil.

Nerekonstruované prostory písecké Sladovny.
Kam oko návštěvníka nevidí: ve Sladovně čeká na opravu rozlehlá půda

S pomocí se přidala i kavárna a knihkupectví Jednota. "Vaříme lidem kafe, stáčíme mošt a prodáváme benefiční placky či trika. Jsme jedni z mnoha, kteří se přidali s pomocí. Ze začátku jsme se báli, že bude hrozná zima, ale nakonec se počasí vydařilo a atmosféra byla skvělá," uvedla Lenka Greň. "Lidí dorazila spousta a bylo skvělé vidět, jak se tu společně mísila čeština s ukrajinštinou, ale všichni si přitom rozuměli," dodala.

Radost z vydařené akce neskrýval ani Vasyl Yurkiv ze spolku Pomoc Ukrajině Tábor. "Včera jsme měli velký strach, měla být totiž zima. Nakonec se však podařilo všechno jídlo bez problémů prodat. Vybrané peníze poslouží jako pomoc pro polní nemocnici u Ivano-Frankivsku, pro kterou sháníme zdravotnický materiál," vysvětlil.