Do Tábora zavítali umělci z Argentiny, Francie, Španělska a Německa. Nechyvěly ani tradiční koncerty či hravé dílny. Program čítal téměř dvě desítky vystoupení pro malé i velké diváky.

Bohatou programovou paletu letošního ročníku festivalu Komedianti v ulicích ozvláštnily hned čtyři soubory ze zahraničí. Tři z nich předvedly novocirkusová vystoupení. Anaëlle Molinario z Francie uchvátila až neuvěřitelnou ohebností ženského těla, Compañía Per Se z Argentiny je dvojice přivážející odvážnou akrobatickou a klaunskou hru. Tomás Taboada ze Španělska je sólista, kterému k okouzlení diváků stačilo několik paruk, kovové kbelíky a tři diabola. Čtvrtým zahraničním hostem byl mim Elias Elastisch z Německa, excentrický komik popisující sám sebe jako křížence Ace Ventury a Charlieho Chaplina.

Chotovinské zatáčky představily divákům kouzlo veteránů již podeváté.
VIDEO: Chotovinské zatáčky představily divákům kouzlo veteránů již podeváté

Další soubory z Česka oživily Žižkovo náměstí, náměstí Mikuláše z Husi, Tržní náměstí i Velký šanc nejen novým cirkusem, ale také pohybovým nebo loutkovým divadlem. Závěsnou akrobacii nabídnula AirGym Art Company, záviděníhodnou zručnost předvedli Žongléros Ansámbl a na poetický výlet do říše snů pozval mezinárodně uznávaný soubor FysioART.

Komedianti v ulicích dodali městu Tábor energii i ve večerních programech. Letošní kapely spojovala dominance dechových nástrojů. Circus Brothers v pátek nabídl styl disco-balkán. V sobotu v podvečer vystoupili Brass Avenue, kteří zahráli světové hity a doprovázela je originální pohybovou show. Večer pak pódium ovládl Love Song Orchestra, který v sobě mísí balkánské a španělské rytmy. Nechyběla ani humorná fireshow s množstvím ohnivých a pyrotechnických efektů.

Pro ty, kteří se nechtěli jen dívat, ale také se sami aktivně zapojit, byly připraveny dílny nového cirkusu a divadelního líčení. O zábavu mezi jednotlivými vystoupeními se postarali oblíbení animátoři, tedy mimové, klauni, žongléři či chůdaři.

Festival Komedianti v ulicích pořádaný ve městě Tábor vznikl v roce 2011. Svou poetikou je jedním z mála českých festivalů, který prezentuje moderní pouliční divadlo v centru památkové rezervace. Zaměřuje se na trendy reflektující současné pouliční umění v Česku i v zahraničí. Jeho doménou jsou cirkusová umění, klauni, pantomima, loutky, pohybové divadlo, interaktivní představení, dílny pro děti i hudba.
Hlavním pořadatelem je město Tábor ve spolupráci s divadelní společností Mime Prague. Uměleckým šéfem festivalu a dramaturgem programu je Radim Vizváry, uznávaný odborník a současný umělecký šéf Laterny Magiky.