Letos jsou sochy věnovány partnerským městům Písku – Jičínu, slovenskému Veľkému Krtíši, rakouskému Bad Leonfeldenu a německému Deggendorfu a Wetzlaru. Sochy zobrazují architekturu těchto měst, jejich atributy či postavy, které jsou s daným místem spojeny. "Na soše Jičína nemohla chybět Valdštejnská brána ani Rumcajs s Mankou, sochu Deggendorfu zase zdobí vrhačka knedlíků, na díle věnovaném Wetzlaru je básník Goethe, který v tomto městě pobýval. Vinná réva na soše Veľkého Krtíše odkazuje na vinařskou tradici tohoto města, dílu věnovanému Bad Leonfeldenu dominuje radnice," popsala mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Díla jsou stejně jako loni umístěna u hrany náplavky, díky čemuž mohli sochaři pracovat i s jejich zadní stranou. V nočních hodinách budou opět osvícena. Sochy vytvořila firma akademického sochaře Mariana Maršálka, který na jejich tvorbě v minulosti už několikrát spolupracoval. Dalšími tvůrci jsou Václav Lemon a Josef Faltus.

Dračí lodě - Pískoviště 2022.
OBRAZEM: Po řece Otavě se proháněly dračí lodě. Pískoviště začalo

Sochy se na náplavce u Kamenného mostu objevují už od roku 2007 a každý rok jsou jiné. Sochaři tvořili díla například na téma pohádka, léto, Písek – město filmu, Písek za císaře pána nebo písecké osudové devítky. "Stejně jako v minulých letech na svá díla umělci spotřebovali 60 tun speciálního písku. Ten vždy nejdříve musí nasypat do dřevěných forem a utužit ho, aby s ním pak mohli pracovat," dodala Petra Měšťanová.