To všechno se děje pod dohledem Schwarzenberské granátnické gardy, jejíž členové stráží vchod do medvědince na nádvoří i mříže do medvědích kutlochů, za kterými chlupáči netrpělivě vyhlížejí snídani, a také stovek lidí, kteří neváhali, oblékli se do teplého a vyrazili na desátou na druhé zámecké nádvoří. Na Štědrý den se chodí nejen podívat na medvědy, ale hlavně se potkat se známými, dát si výborný punč zvaný Medvědí mls, který připravují kamarádi medvědáře Jana Černého Láďa, Pepa a Vašek, a poslechnout si krumlovskou folkovou kapelu Kapka.

Už dlouhá léta, od sametové revoluce, na Ježíška medvědům přilepšují Miroslav Boublík a Alena Panušová z Pašínovic na Českobudějovicku, tentokrát přijeli ještě s kamarádkou. "Máme je prostě rádi, a tak jim vozíme dobroty. Partner je také sponzoruje," prozradila Alena Panušová. "Připravili jsme jim klasiku, jako každý rok. Nakoupíme suroviny, doma všechno připravíme, ráno na Štědrý den to přivezeme, před desátou nainstalujeme společně s medvědáři ve výběhu a pak si to medvědi zdlábnou."

"Medvědy máme rádi oba dva, ale Alenka má ještě radši tygry a další velké kočkovitě šelmy, nedávno dokonce u jednoho chovatele drbala lva na čumáku," dodal Miroslav Boublík.