V uplynulých hodinách si Jihočeši užili spíše déšť než sluníčko, ale předtím tropické třicítky ohlásily skutečný začátek léta. K tomu patří neodmyslitelně i koupání. Na prahu prázdnin otevřela také oblíbená plovárna v Olešníku na Českobudějovicku. Slouží nejen místním. Zájemci sem jezdí třeba až z Netolic nebo Vodňan.

Nádherné slunečné počasí, lehátka rozložená do kruhu a jiskřivá voda v bazénu, tak vítala plovárna v sobotu první návštěvníky. U vchodu ve stojanu nechyběla ani předepsaná dezinfekce a hned ve dvou výškách, pro dospělé i pro ty menší milovníky koupání. Využil ji třeba pětiletý Vilém, který dorazil s rodiči a mladším bráškou. „Vždycky sem chodíme, každý den,“ zdůraznil spokojený mladý návštěvník a rodiče připojili, že se na plovárnu z chalupy vzdálené desítku kilometrů, pravidelně v létě vlastně přestěhují.

Zvýšená hladina Vltavy v Českých Budějovicích - Jiráskův jez.
Další větší déšť už v úterý meteorologové nečekají

V areálu nechybí ani občerstvení. Jana Bohuslavová, studentka, je v něm za okénkem už druhým rokem. „Jako první jsem letos vydávala hranolky a pivo,“ komentovala víkendový začátek brigády. I její kolegyně Lenka Chaloupková se k výdejnímu okénku vrátila. „Bylo to skvělý, plno lidí,“ zhodnotila s úsměvem atmosféru na koupališti v minulém roce.

Kapacita plovárny je až 1250 lidí. Podle starosty Milana Kotýnka je největší návštěvnost 900 až 1100 lidí za celý den, když se o prázdninách vše vydaří, hlavně počasí. „Jezdí sem i lidé z Vodňan, z Netolic, ze širokého okolí,“ naznačuje starosta, že o zájemce není nouze.

O plovárnu v Olešníku pečuje už od jejího vzniku Jan Růžička. Přes třicet let. „Já to pamatuju úplně od začátku, ještě když tu byl rybník,“ říká Jan Růžička. „Plovárna se stavěla v letech 1982 až 1984. Zaváželi jsme rybníky, stavěl se velký bazén,“ dodává Jan Růžička na adresu vodní plochy 50 x 20 metrů. „Ten malinkatý, pro děti, se dělal, když spadly stíhačky v Budějovicích. Zrovna sem vezly várky betonu a řidiči říkali, že v Budějcích spadly letadla,“ doplňuje další střípek z historie zvelebování areálu Jan Růžička.

Vloni se uskutečnila rekonstrukce areálu, kdy se řada věcí vylepšila nebo přibyly nové prvky.