„Prach jsi a v prach se obrátíš.“ Touto větou začíná pro křesťany postní doba, která trvá 40 dní. Po ní následují Velikonoce. Největší křesťanský svátek vůbec, na který se věřící duchovně připravují. Proto hlubocký kněz Otec Tomas van Zavrel a Hanka Kalná z Českých Budějovic v sobotu připravili takzvanou postní duchovní obnovu, na kterou přišlo přes dvacet lidí. Co vůbec znamená postní doba ,pane faráři?

„Když si představíme život jako počítač, tak ten počítač potřebuje nějakou údržbu. Když ho neudržujeme, nevypínáme, nedáváme do režimu spánku, tak se zanese nebo antivirový program nefunguje správně. Takhle to je se životem člověka. Stále funguje na plný pecky. Postní doba je k tomu, že se zastavím, restartuju se, nebo vypnu a znova nastartuju. Antivirák se zase spustí a může vyčistit všechny viry, všechny věci, které počítač nedělal správně. A k tomu je vyhrazená ta postní doba,“ vysvětlil Otec Tomas.

KVĚTINA JE RADOST

V klášteře Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí se po přednášce věřící rozdělili do dvou skupinek v nichž kreativně pracovali s Biblí. „Přečetli jsme si text z Izaiáše a přemýšleli nad ním,“ vysvětlila Hanka Kalná.

Poté měl každý z účastníků na výběr. Mohl si vzít květ, kostičku chleba nebo trnovou větvičku. Jednotlivě ji pak odnášeli do kostela, kam ji pokládali pod kříž. „Květina znamená radost, vděčnost. Chléb vyjadřuje naše chutě, smysly a trnová větvička bolest a utrpení, který každý z nás ve svém životě prožívá,“ vysvětlila organizátorka.

Po odevzdání svých starostí a bolestí pod křížem, šly ženy do kostela nacvičovat biblický tanec, kterým dávaly najevo svou víru. Muže si vzal pod svá křídla Otec Tomas, který vyzývá: „Restartujte se i vy.“ Hanka Kalná doplňuje: „Ticho léčí.“