Spolupráce s několika z nich má totiž letos kulaté či „polokulaté“ výročí. „Letošní třímetrová díla ukážou architekturu a znaky vybraných partnerských měst, ale také postavy či další atributy pro dané místo typické. Díky umístění soch u hrany náplavky se bude podruhé pracovat i se zadní stranou soch. Připraven je také příběh putování po městech Jičín, Veľký Krtíš, Bad Leonfelden, Deggendorf a Wetzlar,“ uvedla Edita Kučerová z odboru školství a kultury MÚ Písek.

Obří písková díla vytvoří firma sochaře Mariana Maršálka, který na jejich tvorbě v minulosti také spolupracoval. Náklady ve výši 260 tisíc korun na jejich vytvoření přiklepla rada města na svém posledním jednání. Umělci začnou na písecké náplavce pracovat na přelomu dubna a května. Vernisáž je naplánována na 13. května, kdy odstartuje tradiční akci Pískoviště.

Rodinný festival Pískoviště 2021.
Letošní Pískoviště bude o J. A. Komenském a pěti smyslech

Sochy z písku u Kamenného mostu vyrostou již pošestnácté. Akce, které jsou nepostradatelnou součástí, původně nesla název Cipískoviště. Naposledy v roce 2017, kdy skončila platnost ochranné známky a dědici autorských práv ji odmítli městu prodloužit. Od roku 2018 se tedy používá název Pískoviště. Od roku 2019 se staví sochy jen na náplavce řeky Otavy. Několik ročníků předtím měla jedna své místo také na druhém břehu u městské elektrárny. V roce 2019 také Pískoviště poprvé pořádala písecká Sladovna. Do té doby akci koordinoval odbor školství a kultury MÚ Písek.