Univerzita lokalitu nově upravila v letech 2014 a 2015. Podle tiskové mluvčí univerzity Dagmar Dvořákové šlo o to vytvořit zde příjemné místo pro odpočinek a sportovní vyžití. Vznikl park s keři, stromy a lavičkami, který slouží k odpočinku studentům, učitelům i široké veřejnosti, ale ne bez problémů.

„Denně se v kampusu pohybuje několik tisícovek našich studentů," říká Dagmar Dvořáková a dodává, že prostor využívají také občané Českých Budějovic, kromě chodců a cyklistů i pejskaři se svými čtyřnohými miláčky.

Přísnější pravidla v kampusuV areálu Jihočeské univerzity poblíž Branišovské ulice, v novém parku ve středu lokality, budou od 29. října 2015 platit přísnější pravidla pro pohyb psů a jiných zvířat. Nový park dostane podobný režim jako některé jiné parky, kde musejí být psi na vodítku a nesmějí volně pobíhat.

Jenže při volném pobíhání psů v takové lokalitě hrozí úrazy a navíc někteří majitelé čtyřnohých mazlíčků po nich neuklízejí exkrementy. Protože nepomohly informační značky a zásobníky sáčků, požádala univerzita, aby se upravila městská vyhláška. Přísnější pravidla pro pohyb zvířat, která už platí na několika místech ve městě, se nyní rozšíří i na část univerzitního kampusu.

V zastupitelstvu se ale našlo dost těch, kteří zapochybovali, zda rozhodováním neohrožují ducha akademických svobod. Například Pavel Burda konstatoval, že jde o území univerzity, které by mělo být svobodné. „Je pro mě překvapivé, že to chtějí omezovat," uvedl Pavel Burda a upozornil, že žádost nepodpoří, protože akademické svobody jsou pro něj principiální záležitost. Náměstek primátora Petr Podhola zase upozornil, že se jedná o prostranství, které je veřejně přístupné a podobná jsou i jinde v Českých Budějovicích. Schválení změny by podle Petra Podholy bylo nebezpečným precedentem a navíc by mohlo mít dopad i na činnost městské policie, které by připadlo hlídání lokality, udílení pokut a podobně. Úprava se nezdála ani Evě Hajerové, která konstatovala, že takto by mohli chtít omezit pohyb psů ve vnitroblocích třeba i obyvatelé paneláků na nedalekých sídlištích.

Řada zastupitelů se ale postavila na stranu univerzity a změna městské vyhlášky nakonec byla schválena 28 hlasy ze 42 přítomných.