Na gurmánskou výpravu po celém světě se už příští týden vypraví Budějčtí i návštěvníci krajského města. Ve čtvrtek 22. listopadu totiž na českobudějovickém výstavišti odstartuje již 24. ročník Gastrofestu a i letos je se dle pořadatelů rozhodně na co těšit.

Vladimír Tůma, ředitel festivalu, uvedl, že ve 165 stáncích bude vařit kolem tří stovek kuchařů z patnácti zemí světa. „Ochutnat budou moci návštěvníci řeckou, mexickou, francouzskou, mongolskou, italskou kuchyni. Po letech se tu bude znovu vařit švýcarská kuchyně a vůbec poprvé i kuchyně korejská,“ nastínil jen některé ze zastávek. „Zase bude možné dát si moučné cvrčky a další brouky, chobotnice, krokodýlí polévku nebo speciality z lanýžů,“ dodal Vladimír Tůma.

Nová budova divadla má vyrůst na Mariánském náměstí.
Pomoci divadlu musí stát i kraj

Své kuchařské umění tu předvede i Mirek Dušek, který pobýval 40 let v USA. „Tentokrát jsem si řekl, že bych chtěl návštěvníkům ukázat, jak se v Americe stravují normální lidé, takže budu dělat sendviče, a to philadelphský se steakovým masem, newyorský se zapečnou tuňákovou směsí nebo miamský s vepřovou plecí, šunkou a kyselými okurkami,“ lákal Mirek Dušek na americké dobroty.

Poprvé se na Gastrofestu představí také dvojice kuchařů z Hotelu Relax Lipno – David Lederer a Jan Janečka. Ti nechají zájemce nahlédnout pod své pokličky ve čtvrtek a pátek. „Ve čtvrtek bude náš program zaměřený na kuřecí maso, v pátek zase na zvěřinu a kachní maso,“ přiblížil David Lederer.

Chybět nebudou ani soutěže. Přes 20 kuchařů se předvede v soutěži Budějovické mlsání s tématem 100. výročí republiky, 24 kuchařů se mezi sebou utká v přípravě kapra, poprvé se zde uskuteční soutěž Jezme zdravě, kde se bude hledat nejlepší kuchařka školní jídelny.