Manželé Svobodovi jsou jen jedni z řady čtenářů, kteří volají do redakce, aby se podělili o nevšední zážitek. Lidé z celého regionu nacházejí na hladkých plochách, jako jsou okna, auta či náhrobky jemný písek, který k nám zavál jihozápadní vítr až ze Sahary.

„Muž se vracel ve středu těsně před jedenáctou hodinou z Týna od doktora. Tam vyrážel v čerstvě umytém 
a naleštěném autě a přijel 
v hrozně špinavém. Skla, střecha, boky, auto ze všech stran vypadalo, jako když namočíte štětku do nějakého svinstva 
a nacákáte to na vůz. Přes okna nebylo pomalu ani vidět," líčí Ivana Svobodová.

„Jé, Fando, co jsi dělal, kdo tě ohodil?" ptala se hned manžela. „On ale tvrdil, že skoro nikoho po cestě nepotkal, rozhodně žádný náklaďák a cesta byla suchá. Jen takový divný déšť padal, tu a tam kapka," vypráví Ivana Svobodová.

Nejprve se prý chtěla zlobit na muže, kudy to jezdil. „Pak mě ale napadlo, že když může písek ze Sahary padat na Jadranu, mohl se třeba dostat až 
k nám do Všeteče.  Synovi se to sice nezdálo, ale hned ráno se mi podezření potvrdilo, když jsem se o tom prachu z Afriky dočetla v Deníku," usmívá se dlouholetá čtenářka.

Podle Svatavy Křivancové z Českého hydrometeorologického ústavu je možné, aby silné proudění větru v jižním nebo jihozápadním směru doneslo písek ze Sahary až nad Česko. „Na pobočce v Rožnově jsme to nezaznamenali. Ale na některých místech tento prachový spad pozorovali," dodala ke středeční kuriozitě 
a připojila, že jednou za několik let se podobný jev může vyskytnout.

S neobvyklým jevem se setkala i čtenářka Marie Chromá z Habří. Pozdrav z Afriky našla v Kvítkovicích na rodinném hrobě. „Na hřbitov chodím denně. V úterý tam nic nebylo. Ve středu byly na desce a kolem, na celém pomníku, úplně steklé proužky. Když jsem vše otřela hadrem, byla na něm světle hnědá barva," uvedla Marie Chromá a dodala, že to není nic, co by bylo podobné zemi na hřbitově nebo obvyklému prachu.

Když potom slyšela, že do České republiky vítr zanesl jemný písek ze Sahary, uvědomila si, že byla svědkyní zajímavého jevu, i když ne poprvé. „Už byly roky, že sem z té Sahary ten písek přišel," doplnila Marie Chromá.

Také Pavel Procházka 
z Českých Budějovic si všiml nezvyklé špíny na svém autě. „Byl jsem nedávno v myčce 
a bylo mi divné, že je auto zase celé špinavé. Všude po autě byly světle hnědé kapky jako od hodně špinavého deště. Až když jsem četl na internetu, že tu spadl prach ze Sahary, spojilo se mi to," podělil se o svou včerejší zkušenost třiatřicetiletý řidič.

Podle budějovické meteoroložky Svatavy Křivancové za podobná svědectví skutečně může prach ze Sahary. „Není to zcela neobvyklý jev. Za deset let se může vyskytnout 
i několikrát," zmínila Svatava Křivancová a dodala, že před několika lety se v regionu žlutý poprašek objevil i na sněhu.

Tentokrát zase jeden z kolegů Svatavy Křivancové zaznamenal žlutočervený prach na čerstvém sněhu při dovolené v Dolomitech. Podle budějovické meteoroložky ovlivňuje jev více faktorů, proudění větru nebo třeba 
i srážky, kdy déšť vymývá prach z atmosféry.