Výhru převzal v pondělí symbolicky před sídlem zemské vlády. Symbolicky proto, že zvláštní produkce auta v barvě Storm Bay Grey ve Steyru ještě běží.

Losováno bylo na 1400 cen. Na hře se podílelo skoro 340 000 Hornorakušanů, mezi nimi 17 515 dětí a mladistvých. Akcí chtěla zemská vláda motivovat občany k očkování proti koroně.

"Na e-auto a mnoho výletů se těší Manuel K. s partnerkou Selinou a desetiměsíčním synkem Julianem," dodává linecký list. Foto: Deník/OÖN/Kerschbaummayr

Lednová rallye odpadla

Rallye Club Mühlviertel vzdal Lednovou rallye 2022. Důvodem je nařízené omezení počtu diváků na místech k sezení a v zónách na 50 míst s desetimetrovými odstupy mezi osobami, informují OÖN.

Bavorsko rozvolňuje

Přes stoupající počty nakažených Bavorsko "jemně a kontrolovaně" rozvolňuje, jak řekl premiér Markus Söder. Nemocnicím už podle něho nehrozí žádné přetížení. Padá uzavírací hodina v restauracích, ale vstup jen pro očkované nebo vyléčené zůstává, na sport a kulturu může přijít víc diváků s rouškami (do 50 % kapacity, ev. do 15 000, na kulturu 75 %), ulehčeny jsou i předpisy pro kadeřnictví a další služby blízké tělu, ale dál s povinností PCR testu.

Zastavena je povinnost proočkování zdravotnického personálu, které prý není vhodným prostředkem ke zlomení omikronové vlny, ale může vyvolat vážné problémy chystanými výpověďmi sester v pečovatelských domovech.

Pošta pro svět.
Od sousedů: Pošta od Valentýnů i kuchaři do Moskvy

25 kilometrů v protisměru…

Po dálnici A 73 v Horním Francku jela v neděli 61letá řidička 25 kilometrů v protisměru, informoval DK. Protože byl menší provoz, k žádné nehodě nedošlo, sdělila policie. Více řidičů ale bylo ohroženo. Řidička je vyšetřována pro ohrožení bezpečnosti v dopravě.

Náš milionář před soud?

Českého multimilionáře Radima Passera, který jel po dálnici A2 mezi Berlínem a Hannoverem v Bugatti Chiron rychlostí až 417 km/h (náš web informoval) a záběry zveřejnil na internetu, vyšetřuje státní zastupitelství ve Stendalu, píše DK.

Je viněn ze zakázaného závodění, kterého se podle zákona může dopustit i osamělý řidič, "který se pohybuje nepřiměřenou rychlostí, jeho jízda hrubě odporuje pravidlům a jede bezohledně, aby dosáhl nejvyšší možné rychlosti". Hrozí mu za to až dva roky vězení nebo peněžitý trest. Jeho skutek musí být ovšem nejprve přesně zjištěn, dodal mluvčí prokuratury.

Velikán padl...
Od sousedů: rekordně infekcí, kácení dálničního mostu, očkování v bordelu

Doživotí rockerům

Osm let po vražedném střílení v berlínské sázkové kanceláři zpřísnil německý nejvyšší soud rozsudky nad skupinou rockerů. Jejich čin se rovnal popravě a byl demonstrací moci, uvedl deník DK.

Jinak než berlínský okresní soud v roce 2019 nepřiznal obžalovaným tzv. exekuční srážku dvou let. Potvrdil devíti mužům doživotí za vraždu. Ve věci jednoho z nich, který k činu vypovídal relativně brzy, se soud prvního stupně musí znovu zabývat, zda jeho postoj jeho vinu zmírňuje.

"Rokeři v lednu 2014 vtrhli do sázkové kanceláře a jeden z nich zastřelil 26letého pracovníka. Důvodem měla být rivalita poškozeného a tehdejšího vůdce berlínských Hells Angels, který útok nařídil," napsal deník.

Zmíněnou "srážku" z trestu prvostupňový soud odůvodnil tím, že kriminálka eskalaci třenice sledovala, ale věci nechala běžet dál. "Z pohledu nejvyššího soudu to ale není důvod ke kratšímu trestu - pachatel nemá žádný nárok na včasný zákrok policie," píše DK z rozhodnutí. Vyšetřování proti "pachatelům" prodlení bylo zastaveno už v roce 2019.