Vyšetřování kriminálkou v Řeznu v jeho výpovědi našlo nesrovnalosti a za půldruhého týdne bylo jasněji. Muž přiznal, že přepadení fingoval se svou manželkou a její 27letou dcerou. Při domovních prohlídkách u nich policie objevila část lupu. Po vyhodnocení jim zabavených mobilů a dalších výsleších našla měsíc nato dalších 800 000 eur ukrytých v místech "mimo přímého přístupu podezřelých".

Další hledání Maddie

Šestnáct let po záhadném zmizení tehdy tříleté britské dívenky Madeleine McCannové na jihu Portugalska odstartovalo z podnětu německé kriminálky její nové hledání v Algarve, v oblasti přehrady Arade. Ta je asi 50 km severně od lázní Praia da Luz, odkud Maddie 3. května beze stopy zmizela. Její rodiče ji se dvěma mladšími sourozenci nechali v apartmánu a odešli na večeři s přáteli do blízké restaurace.

Maddie stále nezvěstná…Maddie stále nezvěstná…Zdroj: DK

Dívenku naposledy důkladně hledali v létě 2020, kromě jiného ve tři roky nefunkčních studnách. Oblast u přehrady policii velmi zajímá, protože dva dny po zmizení tam měl Maddie vidět řidič kamionu s neznámými mužem a ženou. Často tam přespával také hlavní podezřelý v této věci, Christian Brueckner. Ten si nyní odpykává v Německu sedmiletý trest za mučení a znásilnění 72leté Američanky v Praia da Luz v roce 2005.

Dvě losí telátka v Luzném

Losice Doree porodila minulý pátek ve výběhu centra Národního parku Bavorský les v Luzném u Neuschönau dvě telátka, první zdejší od roku 2016. Po napínavém několikadenním hledání je objevili ošetřovatelé."Trošku ještě vrávorají, ale matka už je s nimi venku," řekla Annette Niglová z tiskového oddělení parku.

Losíci z Bavorského lesa.Losíci z Bavorského lesa.Zdroj: PNP

Pět čápů v Deggendorfu

Mladým jsou asi tři týdny a už jsou tak velcí, že jsou vidět zdálky. Tak je vyfotografoval pro PNP Hans-Jürgen Thorns. V hnízdě je vždycky hlídá jeden rodič, zatím co druhý jim shání potravu.

Je jich plné hnízdo!Je jich plné hnízdo!Zdroj: PNP

Ochránci zvířat brání své kiwi

Novozélandští se zlobí na podmínky, za jakých je jejich národní pták držen Američany v zoo na Floridě: "Kiwi jsou naším drahocenným pokladem, ne hračkou Američanů," prohlašují. V Miami totiž mohou návštěvníci za bílého dne za 20 dolarů nočního ptáka kiwi jménem Paora hladit a pořizovat si s ním selfíčka, jak park ukazuje na internetu. Paora byla v roce 2019 v rámci zápůjčkové dohody mezi Smithsonian National Zoo a vládou Nového Zélandu ještě jako vejce zaslána do zoo v Miami.

Její "krajané" odstartovali online petici s výzvou Zachraňte toto týrané kiwi! "Bylo ,zkroceno´ a je čtyři dny v týdnu v jasném neonovém světle, dotýkají se jej tucty cizích lidí, kteří hladí jeho citlivá hmatová pírka, a je vystaveno na odiv jako hračka," uvádí petice. Autoři petice doufají, že bude šetřeno zacházení s ptákem a ten nakonec přemístěn na vhodnější místo.