Děti o největší tykev

Děti z Bavorské Železné Rudy budou letos opět soutěžit, které vypěstuje největší tykev. Mohou si v turistické kanceláři vyzvednout do 20. května semínka od spolku zahrádkářů a do začátku října o ně pečovat. Za ty nejtěžší se budou rozdávat ceny na festivalu tykví 2. října.

Pašijové hry už skoro vyprodány

O proslulé pašije v Oberammergau je obrovský zájem. Donaukurier napsal, že jsou prodány už tři čtvrtiny vydaných vstupenek. Korona zrušila prakticky vyprodanou produkci 2020, ale zhruba polovina zájemců - kolem 200 000 - lístky "přebukovala" na 2022. Ostatním vrátili vstupné. Ke 103 představením bylo očekáváno na 450 000 návštěvníků z celého světa. Letos od dubna zájem prudce roste, řekl ředitel pořádající společnosti Walter Rutz. Udali už 75,5 procenta lístků.

Máme Den lučního sadu

29. duben je v kalendáři významných dnů třeba mezinárodním dnem tance, mezinárodním dnem obětí chemických válek a mezinárodním dnem imunologie, ale přinejmenším v Evropě také interaktivním dnem lučních sadů. Podrobnosti jsou na www.orchardseverywhere.com.

Také pod #streuobstueberall je popisován význam těchto volně rostoucích ovocných stromů, laicky řečeno plodících "padanky", které ale mohou zůstat uchovány jen péčí lidí. Ploch s nimi ubývá, ke škodě lidí i ohrožených druhů zvířat, živících se plody těchto stromů. Tyto přírodní ráje nabízejí životní prostor více než 5000 druhům fauny a flory, jsou "hotspotem" biodiverzity a nositelem nadějí v dobách vymírání hmyzu a četných druhů zvířat, jak uvádějí rakouské složky ochránců životního prostředí. Organizátoři dne těchto lučních sadů, podporovaní mj. rakouskou ARGE Streuobst, BirdLife Europe a UK Orchard Network z Británie, vyzývají k pořádání akcí, například fotosoutěží, ochutnávek nebo třeba k sousedskému posezení při kávě, které popularizují zřizování takových sadů.

Eskorta přivedla ve středu 27. dubna před krajský soud obžalovaného drogového bosse z Vimperka, Rudolfa Chalaše.
Bujarý život Satana z Vimperka utnul soud. Je konec s auty i krásnými dívkami

Franz Maier, prezident rakouského svazu zastřešujícího 36 organizací a platforem péče o životní prostředí, říká: "Luční sady díky své jedinečnosti strukturální pestrosti představují mikrokosmos, ve kterém společně žije fauna a flora na různých úrovních, od plcha nebo netopýra vousatého přes ohrožené divoké včely a druhy motýlů k vzácným orchidejím. Čím starší je porost, tím cennější je jeho přínos četnosti druhů. Dosud se nám bohužel nepodařilo zastavit úbytek těchto sadů…"

V Rakousku už jsou návrhy prohlásit některé za nemateriální kulturní dědictví UNESCO.

Bavorská vláda společně se svazy životního prostředí a hospodářství loni uzavřela dohodu na poskytnutí 670 milionů eur do roku 2035 na uchování těchto sadů a vysazení milionu nových ovocných stromů.

Osadili 90 000. vzpomínku

V Penzbergu osadil autor Gunter Demnig ve středu, ve výroční den vražedné noci na 29. duben 1945, další mosazné pamětní kameny obětem nacistů. Jak řekl, byl mezi nimi i 90 000. od začátku akce v polovině devadesátých let - připomněl vraždu těhotné ženy za onoho pogromu. Předcházel mu pokus skupiny občanů sesadit nacisty vybraného starostu a předat město americkým jednotkám. Osm ze "vzbouřenců" pak nacisté zastřelili, dalších osm bylo zabito při "trestní akci". V malém hornobavorském městě bylo těchto destiček do chodníků před bývalými obydlími obětí vloženo osmnáct. Další jsou už ve stovkách německých měst a ve více než 29 státech Evropy.

Tichá vzpomínka…Tichá vzpomínka…Zdroj: Deník/DK

Foto: Deník/DK/Peter Kneffel

Historicky nejméně svateb

Loni se v Německu vzalo 357 800 párů, ještě o 4,2 procenta méně než v prvním roce korony. Tehdy meziročně počet sňatků poklesl o 10,3 procenta. Méně jich bylo jen během první světové války. Pro roky 1944 a 1945 nejsou k dispozici žádná data.

Naopak vzrostl počet porodů. Loni přišlo na svět podle předběžných údajů na 795 500 dětí, o dvě procenta víc než v průměru let 2018-20. Statistiky překvapil nárůst počtu třetích dětí v rodinách.

Při nehodách 362 lidí zahynulo

V Rakousku loni zemřelo při dopravních nehodách 362 lidí, meziročně o pět procent víc. Historicky nejvyšší je počet mrtvých při kolizích s nákladními auty (88, skoro čtvrtina všech usmrcených) a počet zraněných cyklistů. Těch zemřelo 50 (předloni 40). Zraněno bylo při dopravních nehodách 40 889 osob (na kolech 9617), průměrně 119 denně.

Na náměstí Přemysla Otakara II. chce rada města změnit dopravní poměry a umístit stromy.
Na budějovickém náměstí omezí provoz a přidají zeleň. Podívejte se a diskutujte

Němci chtějí povinný sociální rok

Dvě třetiny Němců jsou pro zavedení povinného sociálního roku mladistvých k podpoře sociální soudržnosti. Vyslovilo se tak v březnové anketě Institutu pro výzkum budoucnosti v Hamburku 66 % dotazovaných. V březnu 2019 mělo tento názor jen 37 % lidí.

Myšlenka muset pracovat po skončení školy jeden rok v sociální oblasti nachází podporu i u samotných mladých. U dotazovaných ve věku 14-24 let se skoro ztrojnásobila z 22 na 59 procent. Podle expertů uvolnila "dvojitá krize", pandémie a válka v Ukrajině, u mladých vlnu připravenosti pomáhat. V nouzových a krizových dobách se sociální povinnosti dostává jiného ohodnocení, protože jsou spojovány její smysl a osobní výzvy.

Sečou makrofyty v Dunaji

Městské obojživelné sekačky, které regulují objem makrofytů v bočním rameni Dunaje ve Vídni, byly kvůli chladnému březnu nasazeny k seči až teď. Rostliny z řeky město vyváží do biokompostárny v Lobau.

Na Starém Dunaji je nasazeno patnáct sekaček a doprovodné čluny, které makrofyty z hloubky 2,5 metrů sbírají. V Lobau jsou zpracovány s dalším bioodpadem na biokompost, který si lze zakoupit ve sběrných dvorech nebo městském re-use obchodě. V létě pak město počet sekaček posiluje na celkem pětadvacet. Loni se ze Starého Dunaje odvezlo 1900 tun makrofytů, v rekordním roce 2018 to bylo 3300 tun, sdělila našemu webu Ing. Markéta Poláčková z Eurocommu v Praze.