„Je šílená radost, když je snaha odměněna. Pro tak mladý tým, jakým jsme, je to super utvrzení a motivace," řekl. Dodal, že přechod do malé restaurace jim umožnil "doostřit" a předvést, co v nich je.

Druhý je Lukas Nagl z restaurantu Bootshaus v Traunkirchenu, třetí Lukas Kienbauer z podniku Lukas v Schärdingu.

Vítěz je na snímku Volkera Weihbolda.

Práce jako na kostele

Městský hostel v Rohrbachu je v nové kráse. Renovace začala v roce 2017 a bylo při ní odvedeno mj. asi 20 000 hodin dobrovolné práce, píší OÖN. Včetně restaurování barokní vnitřní výbavy přišla na čtyři miliony eur. Na snímku jsou zleva farář Alfred Höfler, opat Lukas Dikany a koordinátor Albert Ettmayer.

Věřící v Rohrbachu si zamakali.Věřící v Rohrbachu si zamakali.Zdroj: Deník/OÖN

Za kolik parkují místní?

Před dvěma roky padla v Německu celospolková horní hranice pro parkování místních obyvatel, tedy maximálně 30,70 eura na rok, což uvolnilo "hřiště" pro spolkové země a města.

Neziskové sdružení na ochranu životního prostředí (DUV) vyčíslilo nelichotivou bilanci a požaduje zvýšení poplatků především pro parkování v blízkosti bydliště, píše Donaukurier. Sazba má být v celé SRN alespoň 360 eur za rok. "V mnoha místech mohou nyní zabírat obrovská SUV veřejná místa na parkovací lístek za pár centů denně," uvádí list. Ve srovnání s cenou jízdného autobusem nebo drahou je parkování místních usedlíků výhodné. Řada měst by ceny mohla zvýšit, ale nedělá to.

Nálada bude tady ve Vídni.
Od sousedů: Ročně zmizí přes 9000 Bavorů, Vídeň chystá taky Oktoberfest

Příkladná je podle DUV úprava ve Freiburgu a Tübingenu. Ve Freiburgu je průměrný poplatek 360 eur za rok, pro obzvlášť velká SUV a pick-upy 480 eur. Tübingen požaduje za zvlášť velké městské "tanky" poplatek o 50 procent vyšší než u malých aut, totiž 180 eur.

„Veřejného prostoru je málo a bojuje se o něj," říká ředitel DUV Jürgen Resch. „Každým rokem se zvyšuje v Německu počet do provozu připuštěných aut o půl milionu. Zároveň jsou nové vozy stále delší, širší a těžší. Přesto mohou místní občané ve většině měst zabírat s obrovskými SUV a pick-upy místo celý den za pouhých osm centů." Ve Stockholmu například stojí parkování místního obyvatele kolem 1300 eur ročně.

Vlády zemí Bádenska-Württemberska, Hessenska, Dolního Saska, Severního Porýní-Vestfálska a Durynska určily, že mohou města po svých obyvatelích požadovat přiměřené parkovné, zato Bavorsko, Brandenbursko, Sasko-Anhaltsko a Šlesvicko-Holštýnsko se pro to dosud nerozhodly. Hamburk určil roční poplatek 65 eur, ale to nic neřeší. V Berlíně se koalice dohodla zdražit parkovací lístek "domorodcům" od příštího roku na 10 eur měsíčně. Nyní stojí 10,20 eura za rok. Bavorsko jako jediná země se k výzvě DUH ani po deseti týdnech nevyjádřilo.

Malí Ukrajinci v baletní škole

V baletní škole světoznámého choreografa Johna Neumeiera v Hamburku tančí 146 dětí 33 národností. Nyní přijala mladé tanečníky i z Ukrajiny, píše DK.

Běží 1000 kilometrů pro Ukrajinu.
Od sousedů: Zastavili stíhání českého multimilionáře

Baletní pedagog Konstantin Tselikov, pocházející také z Ukrajiny, se také jim věnuje už čtyři týdny. Někteří žáci z jeho vlasti utekli s rodiči do Hamburku už před válkou, celkem jich je ve škole deset ve věku od šesti do deseti let. Další mají přijít.

„Přemýšleli jsme, co můžeme udělat, abychom pomohli," říká pedagogická vedoucí a zástupkyně ředitele Gigi Hyattová. Podle ní je na baletu báječné to, že všechny cvičebny a sály vypadají na celém světě stejně a baletní řečí, francouzštinou, mluví všichni…

Ukrajinskému učiteli v Hamburku přibyly krajanky.Ukrajinskému učiteli v Hamburku přibyly krajanky.Zdroj: Deník/DK

I děti ze zahraničí se u nich hned cítí doma. 13letá Máša z Kyjeva v Hamburku zůstala sama, rodiče a bratr utíkali dál, do Španělska. "Tak dobrá baletní škola je ale jen tady, proto jsem tu chtěla bezpodmínečně zůstat," říká dívenka, která se tomuto umění věnuje už deset let. V hamburském internátu s ní žije také Kristýna (14), jejíž matka žije v Hamburku, otec zůstal v Kyjevě.

Aktuálně žáci školy nacvičují velké představení "První kroky" 30. dubna a 20. června v hamburské opeře mj. na Straussův valčík Na krásném modrém Dunaji. Vystoupení připravuje Konstantin Tselikov.

Finančně je podpořil Spolek přátel baletu Hamburk. Kontakty byly vedeny i přes tanečníky této scény, kteří jsou z Ukrajiny, mezi nimi prvního sólistu Alexandra Riabka.

Balet chce pomoci i dospělým tanečníkům z Ukrajiny a pozval je k práci v Hamburku. Plánováno je pro ně stipendium.

Celníci na letišti ani neochutnali...
Od sousedů: Cestujícímu z Konga na letišti zabavili svačinku, pečenou řekomyš

Zabil dítě z nenávisti k jeho otci?

Z nenávisti k jeho fyzickému otci měl týrat muž z Ansbachu dvouletého synka jeho partnerky a nakonec ho loni v říjnu v Bopfingenu v Bádensku-Württembersku usmrtit, protože mu připomínal jeho tělesného otce, píše DK. Zatčen byl druhý den, ale k soudu v Ellwangenu šla věc až teď. Obviněný se k ní odmítl vyjádřit.

Státní zastupitelství ho viní z toho, že dítěti způsobil hrubým násilím a pokousáním četná zranění, přičemž kopnutí do jeho břicha bylo smrtelné.

Obžalovaný udržoval vztah s matkou chlapce a pravidelně se o něho staral.

Obhájkyně odmítla připustit svědecké výpovědi čtyř sourozenců zabitého dítěte ve věku 6-18 let, protože podle ní byly pořízeny jen v přítomnosti policistů a ne soudu. Proces je rozplánován do začátku června.