"Jsme jedním ze čtyř sborů v okrese, které letos mají sté narozeniny," říká Josef Hirtenlehner. Je v Behambergu velitelem 64 aktivních mužů a 20 mladistvých. Atrakcí oslav bude páteční návrat odcizené májky, kterou venkovská mládež ze Seitenstettenu v 18 hodin vrátí na zdejší náměstí a zakládající člen místního hereckého spolku Leopold Ratzberger nad "zloději" v roli soudce vynese spravedlivý trest. Tím začne warm-up párty ve slavnostním stanu. V sobotu od 11 hodin bude závěrečná soutěž hasičské mládeže, od 14 hodin si zazávodí dospělí. Provoz ve stanu zahájí rovněž v 11 hodin. V neděli bude od 9.30 polní mše zarámovaná zpěvem mj. hasičských dámských sborů a oslavy mj. se skákacím hradem a lezeckou stěnou pro mládež budou pokračovat před hasičárnou. Čistý výnos oslavy poslouží k obstarání náhradních přístrojů a oděvů.

600 000 Rakušanů neumí plavat

Loni se utopilo v Rakousku nejméně 33 lidí. Sedm procent obyvatel, asi 600 000 starších pěti let, neumí plavat. Ve školním věku to neumí desetina dětí. Aktuálně chybí v zemi kolem 9000 kursů plavání. Protože všechny rodiny nemají prostředky na privátní výuku, je výcvik ve školách zvlášť důležitý, píší OÖN.

Nechtěnost sochy "vyřeší" nakloněním

Město Vídeň prezentovalo ve středu nadcházející uměleckou "kontextualizaci" sochy exstarosty Karla Luegera (1844-1910), sporného svým politickým antisemitismem a populismem, napsal Volksblatt.

K řešení uspořádalo na podzim soutěž třinácti umělců a porota vedená Evou-Marií Stadlerovou z vídeňské univerzity užitého umění vybrala koncept Klemense Wihlidala (roč. 1982) z roku 2010. Tehdy bylo uskutečnění návrhu nemožné, protože by byl označen za autokratické gesto města.

Tentokrát řešení uspělo, podle Stadlerové proto, že přemění sochu na "památník rušení veřejného prostoru". Rozhodnutí označila za svátek demokracie. "Nakloněním o 3,5 stupně ztratí socha opticky balanc a nárok být monumentální," řekla. Přepracována a rozšířena má být také doprovodná informační tabule. Realizace s rozpočtem asi půl milionu eur je plánována na příští rok.

Wihlidal sám byl rozhodnutím poroty poněkud překvapen. Myslí si, že památník by měl zůstat v nezměněné podobě jako originální zdroj a místo setkání s tématem.

Nakloní starostu - antisemitu…Nakloní starostu - antisemitu…Zdroj: DK

Nyní je na řadě detailní plánování, musí být zesílen podstavec, aby bylo možné sochu na něm naklonit. Na projekt je plánováno půl milionu eur.

Rozhodnutí kritizuje mj. Benjamin Kaufmann z Mezinárodní ligy proti rasismu a antisemitismu v Rakousku: "Oceněný návrh nemíří proti Luegerově antisemitismu a nepřeruší také jeho uctívání, což bylo jednoznačným cílem soutěže. Nevidím, že by tento minimální zásah mohl vést k tomu, že se identitáři a ti stojící vpravo od nich už dál nebudou u pomníku shromažďovat."

Prezidentka organizace židovských vysokoškoláků (JöH) v Rakousku Victoria Borochová řekla, že "permanentní kontextualizace je úderem do tváře obětí antisemitismu". Židovské svazy a přeživší shoa požadovali odstranění památníku a přejmenování místa, ale opět nebyli vyslyšeni. "Bázlivým řešením minimálním nakloněním promarnilo město Vídeň další šanci tematizovat Luegerův antisemitismus," uvedlo jejich prohlášení.

Fotil tajně zpěváčky dómu nahaté

Bývalý spolupracovník známého katolického pěveckého sboru chlapců augsburského dómu, kde působil pět let, je stíhán pro podezření, že tajně filmoval děti při sprchování a na toaletách. Jednoho tehdy 13letého měl před šesti lety sexuálně zneužít v bytě v Mnichově.

25letý obviněný dnes žije v Drážďanech. Při domovní prohlídce mu byly odebrány počítač a mobily, následně bylo odhaleno 378 snímků dětské pornografie, později na zaklíčovaných přístrojích 160 videí chlapců a mladistvých převážně ve sprchách a na toaletách. Poškozených bylo 34 identifikováno, na zjištění totožnosti dalších se pracuje.

Blíží se Světový den polibku

Nastane až 6. července, ale je třeba se na něj odpovědně připravit. Sinus-institut.de vedl na toto téma roku 2017 studii a ptal se online Němců. Pro 67 % bylo důležité, že partnerka nebo partner umí dobře líbat. U žen bylo tendenčně důležitější, jak dobře jsou líbány. 40 % uvedlo, že poprvé se "správně" líbali ve 14 letech nebo dřív, jen 15 procentům bylo osmnáct nebo víc. 64 % dotazovaných řeklo, že líbali pět a víc lidí. Že líbají velmi dobře, mínilo 18 %, spíše dobře 11 %, průměrně 21 %, spíš málo dobře nebo vůbec ne dobře po třech procentech, třetina neuměla odpovědět.

Správný polibek má trvat pro 58 % dotazovaných nejméně jedenáct sekund, v zásadě prý ale pusa nemůže být dostatečně dlouhá. Skoro polovina Němců nemá problém s líbáním na veřejnosti.

Při líbání je nasazeno 38 až 60 svalů. Za minutu je tak spotřebováno kolem sedmi kalorií. Polibek vzruší přes 100 miliard nervových buněk. Desetisekundový "francouzský polibek" přenese 0,74 ml slin s 80 miliony bakterií.

Někteří lidé mají přehnaný strach z líbání, tzv. philemaphobii. Často začíná obavou, že dělají něco špatně, někteří mají strach z intimity, jiní z dotýkání, ze špatného dechu, apod.

97 % žen, ale jen 30 % mužů zavírá při líbání oči. "Vědci věří, že tento instinkt vychází z toho, že z velké blízkosti nemůže člověk zaměřit tvář partnera," píše DK a připojuje infomaci o nejdelším polibku v historii. Trval prý 58:35:58 hodiny a stanovil jej thajský pár v roce 2013. Už je tedy na jubilejním čase jej zlepšit…

Zachránili medvíďata z kanálu

Medvídci zachránění hasiči.Medvídci zachránění hasiči.Zdroj: DK

Na severozápadě Řecka se pokoušela zoufalá medvědice dlouho vytáhnout své tři mladé ze zavodňovacího kanálu. Nakonec je dostali ven ochránci medvědů z organizace Arcturos, které mobilizovali myslivci. "Matka sledovala záchrannou akci z dálky," sdělili ochránci, a jejich mluvčí Panos Stefanou dodal, že medvíďata následně utekla do lesa. Zdroj: Donaukurier