V Českých Budějovicích Pavel Brožka působil jako výtvarník Malého divadla, kde se seznámil s Milanem a Naďou Plítkovými.

Spolu s nimi vytvořil inscenaci Beránek z modrého nebe, za niž obdržel cenu Albatrosu za netradiční zpracování literárního díla. Díky ocenění projel podle kolegy Vjačeslava Nečunajeva vystupujícího pod jménem Kejklíř Slávek s tímto představením Francii a Belgii, a to s Divadlem Viďadlo, které založil v roce 1988 podle přeřeku své dcery Kristýny.

Kejklíř Slávek se s Pavlem Brožkou potkal na podzim 2013. „Zrovna jsem si připravoval věci na svůj divadelní vstup, když najednou zaburácel motor tmavě modré a unavené felicie. Z ní vystoupil malý pán v manšestrovém saku a bekovkou na hlavě. Usmál se a pod jeho hustým knírem se ozvalo: pozdrav pánbůh," vzpomíná na setkání Kejklíř Slávek. „Během celého mého představení se ozýval jeho milý smích, který mě samotného rozesmával," vypráví dál. Po představení se slovy „Koupím ti svařák, bejku." se Pavel Brožka představil. „Než jsem stačil dopít, tak mi slíbil, že spolu nutně někdy musíme něco udělat," vzpomíná divadelník a pokračuje: „Přišel listopad a já přišel o práci. Toho času jsem živil rodinu a divadlem jsem si nedokázal vydělat dost peněz. Ztratil jsem práci v době předvánoční, což mě dohnalo k tupému zírání z okna a přemýšlení o životě. Najednou zvoní telefon." Pavel Brožka zavolal a pak si pro kamaráda přijel. „Cestou mi vysvětlil, že má problémy s dýcháním a v prosinci musí odehrát třicet pět představení, což rozhodně nezvládne, jestli bych to mohl odehrát za něho," vzpomíná na laskavou nabídku Vjačeslav Nečunajev. Loutkář mu slíbil, že ho představení naučí, je už zaplacené a budou jezdit jeho autem. „Strávil jsem u Brožkových celý víkend, kde jsme zachránili celé vánoční turné, radost všech dětí, které tu pohádku viděly, a mojí existenční situaci," končí vzpomínku kejklíř.

Dvojice spolu v následujících pěti letech vytvořila další čtyři inscenace. „Pan Brožka mě během té doby zásoboval nespočtem svých zkušeností a neúnavnou filosofií. Jednu z nich - Život, Slávo, ještě nikdo nepřežil - s oblibou opakoval. Ani Brožka ho nepřežil. Šarmantní malý pán v sáčku a s bekovkou na hlavě si podal ruku s plicní embolií," dodává Kejklíř Slávek.