S květnem pravidelně docházelo podle dlouhodobých dat hygieniků k nárůstu alimentárních onemocnění, tedy těch, jež jsou spojena s konzumací kontaminovaného jídla, ale i nápojů. Letos je podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslavy Kotrbové dosavadní situace o poznání klidnější. K pátku je hlášeno v kraji 172 případů (vloni ve srovnatelném období 233) salmonelózy, která je spojována s konzumací nedostatečně tepelně opracovaných výrobků především z vajec. Kampylobakteriózy jsou v kraji 303 případy (vloni 357), nejvíce na Českobudějovicku (88), Táborsku (49) a Jindřichohradecku (45). Ta je v sezóně spojována se zvýšenou  konzumací nedostatečně tepelně opracovaného masa, hlavně kuřecího.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.
Epidemiolog je jako detektiv, říká šéfka hygieny

Nebezpečná klíšťata

„Co se týče klíšťaty přenášených infekcí, v případě klíšťové encefalitidy jsou v kraji prokázány čtyři ověřené případy a to dva na Českobudějovicku a dva na Českokrumlovsku, vloni jsme evidovali tři případy. Přibylo od minulého týdne osm potvrzených případů lymeské borreliózy. Té je v kraji zatím čtyřicet případů, nejvíce tradičně na Jindřichohradecku - osmnáct, osm případů je na Českobudějovicku a sedm na Táborsku. Vloni jsme touto dobou evidovali šedesát devět případů,“ uvedla epidemioložka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje MUDr. Jitka Luňáčková.

Dětské tábory

Hygienici se již chystají i na sezónu letních dětských rekreací. „Vítáme dohodu se zástupci České rady dětí a mládeže o konání dětských zotavovacích akcí, které bude možné zahájit o posledním červnovém víkendu, samozřejmě za přísnějších hygienických podmínek. Je to další důležitý krok k návratu do běžného života. Ale pro nás jako region, kde se rekreuje tradičně nejvíce dětí v největším počtu běhů ze všech krajů, to bude náročné léto. Vloni na táborech v Jihočeském kraji prožilo prázdniny téměř třicet sedm a půl tisíce dětí, to je asi patnáct procent ze všech rekreujících v ČR. Samozřejmě bude záležet na provozovatelích, jak dokážou zvládnout nastavená pravidla. My hygienici jako orgán, který každý rok zkontroluje více než stovku běhů zotavovacích akcí, se jim budeme snažit poradit a konzultovat opatření a podmínky, které bude opravdu nutné dodržovat,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Odběrové místo ve Strážném. Ilustrační foto.
Testování samoplátců na jihu Čech bude pokračovat

„Je pravda, že se hygienické podmínky na táborech obecně zlepšují. Vloni jsme provedli celkem 116 kontrol z 256 nahlášených zotavovacích akcí a 38 jiných podobných akcí. Řešili jsme celkem deset podnětů a nezaznamenali jsme naštěstí žádnou epidemii nebo hromadný výskyt onemocnění. Letos přibude ke standardním kontrolám ubytování, hygienického zázemí a samozřejmě stravovacích zařízení i dodržování podmínek týkajících se počtu dětí a režimu táborů, akcí mimo prostory táborů a podobně,“ doplňuje Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS.

Aktuálně platí, že za příznivé epidemiologické situace bude možné konání akcí letní dětské rekreace od 27. června s tím, že počet účastníků pobytových akcí ve stavbách je omezen na 300 a ve stanových táborech na maximálně 100 účastníků.