Jen náhodou se starostové některých obcí v okolí Českých Budějovic dozvídali v minulých dnech o opravě hlavní silnice u Plané, kde je investorem Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Přitom leckde akce od pondělí zásadně ovlivní dopravu. I Planá byla informována až tento týden.

V obci se ale nyní staví nový chodník. Jak to bude vypadat, až se stavba zkříží s uzavírkou hlavní silnice, nechce starosta ani domyslet. Omezena bude i MHD. Podle Tomáše Pintéra je pozdě podávat informace o akci, jakou chystá ŘSD, necelý týden před jejím zahájením. Sám alespoňz vlastní vůle přeposlal podklady sousedním starostům, kteří by jinak ani nic nevěděli.

Například starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman získal informaci oklikou přes firmu, která sháněla ubytování pro techniky, a od starosty Plané. Přístup investora se Janu Zemanovi nezdá správný a srovnává to s jinou zkušeností. „Správa a údržba silnic nám dává všechno možné k dispozici, žádají, abychom dali informaci občanům. Teď od ŘSD nemáme nic," uvedl Jan Zeman a dodal, že se uzavírka dotkne zásadně i Boršováků.

Na internetu pak s nadsázkou komentoval uzavírku tak, že ŘSD připravuje remake slavného amerického filmu Volný pád, a tak se bude částečně uzavírat silnice E55, kde ve stojících autech budou vyhledáváni vhodní komparsisté pro remake filmu. „Veselo bude i na silnicích okolo tohoto uzavíraného úseku, který se zoufalí řidiči budou snažit objet," komentoval chystanou akci s ohledem na malou šanci veřejnosti se na omezení připravit Jan Zeman.

Oprava silnice se svedením provozu do jednoho pruhu má skončit do 29. června.