Spor skončil u přestupkové komise v Plzni, která však rozhodla, že Kučera si vlastní názor utvořil na základě dostupných fakt. Ortel, vlastním jménem Tomáš Hnídek, tvrdí, že se ho nedotklo ono titulování, ale lež, že skládá písničky o Hessovi a vyhlazování Židů.

KONCERT NEZAKÁZALI

Kuriozní spor podle Tomáše Kučery vznikl na Twitteru, když tam oznámil, že v kulturním domě obce Zliv taková hudební formace vystupovat nebude. „Tento objekt totiž provozuje město, nakonec se však starosta s promotérem dohodl, že koncert bude přeložen do Břehova,“ vysvětlil. Na to napsal na svou zeď, že ho těší, že se tato akce u nich v obci neuskuteční. „Někdo si toho všiml a začal řešit, že malé město zakázalo koncert Ortelu. Fanouškům bylo jedno, jaká jsou fakta, všichni najednou přidávali komentáře pod ten tweet,“ popsal.

Skupina Ortel.
Skupina Ortel v Košili nevystoupí, ale ne kvůli zákazu

Po tom, co jej jeden z nich nazval komunistou, reagoval nyní slavným tvrzením. „Napsal jsem, že nemáme povinnost pronajímat naše zařízení dementovi, který skládal písničky o Hessovi a vyhlazování Židů,“ podotkl.

Screen slavného tweetu Tomáše Kučery.Zdroj: Deník / VLP Externista

PŘEDVOLÁNÍ OD POLICIE

Po měsíci na to ho kontaktovala policie a požádala o vysvětlení. „Tam jsem se dozvěděl, že na mě Tomáš Hnídek podal trestní oznámení za urážku na internetu, jelikož se nejednalo o trestný čin, policisté to předali přestupkové komisi, kde jsem byl v pondělí 25. ledna,“ upřesnil Tomáš Kučera.

U tohoto správního orgánu v Plzni znovu vysvětlil důvody své reakce, a komise konstatovala, že se nejedná o přestupek, nýbrž zveřejnění pravdivé informace. „Nejsem člověk, který potřebuje někomu nadávat na veřejnosti, byla to jen momentální reakce na nařčení, že jsem komunista. Kdybych se choval jako jeho fanoušci, tak bych musel žalovat nejméně dvacet lidí, kteří se zúčastnili té diskuse,“ směje se Kučera a dodává: „V Břehově se nakonec ten jeho koncert konal.“

Screen Twitteru Tomáše Kučery - Výňatek rozhodnutí.Zdroj: Deník / VLP Externista

Jak zmínil zpěvák a textař Tomáš Ortel, neohrazoval se proti titulování panem Kučerou, ale proti nepravdě. „Bylo to hlavně kvůli jeho nepravdivému tvrzení o tom, jak má osoba skládá skladby o Rudolfu Hessovi a vyhlazování Židů. Tato tvrzení jsou nepravdivá a zavádějící obzvlášť v souvislosti s kapelou Ortel,“ upřesnil.

S KRITIKOU JE TŘEBA POČÍTAT

Výrok zasedací komise mu byl zaslán poštou. „Mimo jiné se tam píše, že jako veřejná osoba musím snášet kritiku, i kdyby nebyla postavena na pravdivém podkladu. A tak nezbývá než brát slova pana Kučery jako planý pokus o zviditelnění i za cenu, že bude lhát do éteru,“ míní Tomáš Ortel.