Týrané psy různého věku si táborský útulek podle vedoucí Kamily Šťastné přejímal 1. července. „Všichni měli mnohem menší hmotnost, než by odpovídala jejich stáří. Ani po měsíci u nás nejsme spokojeni, ale jejich kondice se den ode dne zlepšuje,“ uvedla úvodem. S takhle velkým množství zanedbaných psů se osobně ještě nesetkala. „Do útulku se nám dostávají psi i v horších stavech, ale jedná se o nalezence. Takový ucelený příběh jsme tu ještě neměli,“ konstatovala.

Z pekla, v kterém žili na malém oploceném prostoru v obytném domku, si němé tváře přinesly řadu fyzických i psychických zranění. „Dogy měly šrámy a trhance na těle, typu roztržená ouška. Bylo znát, že se společně praly. Disponovaly velkými váhovými rozdíly, protože se některé téměř nedostaly kvůli šarvátkám k potravě,“ popsala Šťastná.

V mobilním domě ležely neodklizené výkaly, ve výběhu okolo něj se nacházely nebezpečné předměty, o něž se mohla zvířata poranit. V době kontroly nebyla k dispozici napájecí voda.
V Oldřiši odebrali 21 argentinských dog kvůli týrání, putovaly do čtyř útulků

K jejich fyzickým problémům patřilo i rozhozené zažívání, časté průjmy, jejich srst byla zablešená a organismus plný červů. „Museli jsme nasadit probiotika a doočkovat, protože některým jedincům zcela chyběla veterinární péče,“ upřesnila. Nejhorší dopady si však nesou po psychické stránce. „Když pejsky přivezli, nechtěli ani chodit, báli se, plazili se, nekomunikovali s námi,“ upřesnila vedoucí útulku.

Argentinky si tak postupně našli cestu k člověku, i po tak děsivé zkušenosti se jejich srdce znovu otevřelo. „Scházela jim socializace, postupně nám však podařilo navázat ze všemi vztah. Neznaly ani obojek ani vodítko, takže jsme je začali i cvičit, venčit a zvykat i na vnější vzruchy, protože se lekaly aut, dětí a dalších i běžných podnětů,“ uvedla Kamila Šťastná.

Do útulku jim je přepravil odbor životního prostředí z Jindřichova Hradce ve speciálním přepravním vozíku. Psi jsou součástí správního řízení, útulek je tak má v předběžné náhradní péči. „Už nyní je nabízíme k adopci, aby si postupně zvykli na své nové pány. Probíhá seznamování a návštěvy, někde to bude trvat déle. Administrace bude složitější, ale ne nemožná,“ vysvětlila Šťastná.

V malé obci na Jindřichohradecku došlo ve čtvrtek 1. července k odebrání 21 argentinských dog kvůli týrání. Psi žili v nevyhovujících podmínkách a byli podvyživení.
Náhradní péče o odebrané týrané dogy z Oldřiše vyjde na více než 200 tisíc korun

Pro tyto týrané psy hledají nejvhodnější podmínky. „Důležitá je kompatibilita, je to spousta práce pro nové majitele i pejsky,“ zmínila. Argentinky dostaly i speciální jména. Jde o egyptské božstvo. „Odvodili jsme je od původní jména psa Anubise, ten na něj i slyšel, jde zároveň o jediného otce všech štěňat,“ prozradila.

Egyptské božstvo

Anubis je otcem všech štěňat, matkou štěňat v našem útulku je Eset. Další jména jsou Amunet, Hathor, Re, Usir, Amon a Seth. „Pojmenování mají hlubší význam, většinou se odvíjí od jejich povahy. Eset je kosmická bohyně s mysterijními rysy. Anubis je bůh zemřelých, pohřebišť, podsvětí a patron balzamovačů. Usir je bůh plodnosti a úrody. Re je sluneční bůh, Amon je neproniknutelný a nepřístupný. Seth je pánem chaosu, temnoty, války, ale i pouště, moře a bouře. Hathor je bohyní lásky, tance a hudby a poslední Amunet je první bohyně a ochránkyně,“ naznačila.

Informace a učení je baví. „Jsou jako savé houby, dělají pokroky. Dobře slyší i na svá jména. Lidé jim mohou díky Nadačnímu fondu Pes v nouzi také naplnit mističky,“ poznamenala. Tato dlouhodobá spolupráce útulku funguje tak, že si každé zvíře z útulku může přát stravu nebo pomůcky v určité hodnotě.

Útulek pro psy a kočky Tábor má kapacitu 30 psů, nyní tam mají 13 psů. „V současnosti máme ale velké množství koček,“ sdělila, že jde o 30 zvířat. Červenec, srpen, září je dle jejích slov na kočičí nalezence vždy nabitý.

Jak pomoci útulku finančně, ale i třeba dobrovolnickou činnosti se dozvíte na webu v sekci Jak pomáhat: https://www.utulektabor.cz/jak-pomahat/.