Na šest desítek nádražních objektů nyní v České republice opravuje Správa železnic (dříve Správa železniční dopravní cesty). Na jihu Čech například pokračuje vloni začatá rekonstrukce vlakového nádraží ve Strakonicích.

Letos se chystá zahájení oprav třeba v Táboře, Veselí nad Lužnicí, Písku nebo Českých Budějovicích. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody se počítá s tím, že tento rok vloží správce státních tratí do obnovy celkem 116 nádražních budov v České republice více než 1,7 miliardy korun. Cílem je zajistit zákazníkům železnic zvýšení komfortu a kultury cestování včetně moderních odbavovacích prostor i bezbariérových přístupů. V roce 2019 šlo na opravy nádraží více než 1,1 miliardy, na přípravu a realizaci rekonstrukcí se dále použilo více než 480 milionů.

Nádraží v Českých Budějovicích.
Opravy nádraží chystají v Budějovicích nebo Táboře či Písku

Na jihu Čech bude největší letošní akcí zahájení rekonstrukce českobudějovického nádraží. Předpokládané náklady jsou více než půl miliardy korun. Podle Nely Friebové, tiskové mluvčí Správy železnic, aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele. „Zahájení prací předpokládáme v první polovině letošního roku,“ říká Nela Friebová. „Zcela se zrenovuje památkově chráněný objekt a stane se důstojnou vstupní branou do jihočeské metropole. Současně s opravou výpravní budovy se předpokládá také revitalizace přilehlých venkovních prostranství,“ přibližuje plánované změny Jiří Svoboda.

Na Českobudějovicku se chystá i oprava nádraží v Ševětíně, kde dojde k celkové opravě fasády, dveří a oken, vnitřních prostor, čekárny a WC pro cestující. Celkové předpokládané náklady jsou šest milionů korun.

Nádraží v Českých Budějovicích.
Rekonstrukce budějovického nádraží je na dohled

Správa železnic ale letos na jihu Čech nevloží peníze pouze do nádražních objektů. Bude například pokračovat modernizace hlavní trati z Českých Budějovic na Prahu v úseku Soběslav – Doubí a připravuje se také vybudování nového digitálního rádiového systému pro řízení provozu v úseku Votice – České Budějovice.

V roce 2020 plánuje Správa železnic zahájit v jižních Čechách opravy nádraží ve stanicích České Budějovice, Tábor, Písek, Veselí nad Lužnicí, Kardašova Řečice, Sepekov, Ševětín.

Už v minulém roce byla zahájena rekonstrukce nádraží ve Strakonicích Obnova už byla nedávno ukončena třeba v Českém Krumlově.