Při svých horských výpravách již zdolal téměř všechny evropské čtyřtisícovky. V Italských Alpách vystoupal na Matterhorn (4478 metrů nad mořem) a v Africe na nejvyšší horu Kilimandžáro (5895 metrů nad mořem).

Josef Prokeš Vodňany - Josef Prokeš vystudoval teologicko fakultu v Praze, dále pokračoval ve svých studiích v Římě.Zdroj: Deník/Lenka Pokornávystudoval teologovou fakultu v Praze, dále pokračoval ve svých studiích v Římě. Šest let působil jako spirituál na biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. O července 2017 je administrátorem ve Vodňanech, Skočicích, Lomci a Chelčicích.

Od mládí rád sportujete. Běháte, jezdíte na kole. V 25 letech jste se začal aktivně věnovat horolezectví. Máte na vrcholcích hor blíže k bohu?
Musím říct, že na vysokých ledovcích se mi dobře modlí. Je tam zvláštní ticho.

Co vás v mládí přivedlo k rozhodnutí stát se farářem?
Chtěl jsem poznat více. Silným impulsem pro mne byla setkání se zajímavými kněžskými osobnostmi, Peterem Dvořákem, Peterem Sobíškem, Peterem Fořtem. Všichni byli skauty a v době totalitního režimu se stali nežádoucími. Přesto své životy prožili tak zajímavě, že mě to naprosto uchvátilo.

Proč jste se před dvěma roky rozhodl vrátit do Vatikánu a pokračovat ve studiích?
Zajímá mě obor, který zkoumá vztahy mezi křesťanstvím a světem. Klade si otázky, proč si mnohdy církev a společnost nerozumí. Z mého pohledu zájem lidí o duchovní věci rezonuje v srdci každého z nás. Člověk se s vírou potkává v touze po štěstí, po naplněnosti života a možná i v její nenaplněnosti.

Jaké to je studovat teologii v Římě?
Řím nabízí nejlepší teologická studia. Setkáte se tam s profesory a studenty z celého světa. Konfrontací lidí nejrůznějších kultur, s jejich národnostními problémy, si pak člověk více uvědomí, že některé naše starosti bychom měli řešit s větším nadhledem.

Kdy je člověk se svým životem spokojený? Nemůže to být jen otázka zdraví, finančního zajištění, nebo kariérního postavení.
Na tuto otázku vám odpoví nejlépe víra. Víra je to co zasahuje do pohledu na lásku, výchovu, vztahy mezi lidmi, nebo na politiku. Odpovězte si na otázku. Jsem schopen otevřít se v lásce k druhému člověku?

Na faře ve Vodňanech rekonstruujete místnost, která bude sloužit k setkávání lidí. Čím bude výjimečná?
Do konečného vybavení interiéru nám chybí například velké stoly. Mohli bychom si je koupit. Mnohem zajímavější ale je, když si je společně s muži z farnosti vyrobíme. Několik dní tak strávíme při práci a při společných modlitbách.

Je váš vztah ke křesťanům stejný, jako k těm bez víry?
Kostely stojí na významných místech ve městech, aby měly blízko ke všem lidem. Kněz je zde také pro každého. Podíváte-li se na kostelní věž, připomíná prst vztyčený k nebi. Jakoby říkala: Vše pochopíš, když ke svým znalostem přidáš ještě třetí rozměr.

Co máte v plánu pro rok 2018?
Máme tu poutní místo Lomec, kde se potkávají všichni hledající. Pořádají se zde svatby. Z mého pohledu je to jedno z nejzajímavějších míst v blízkosti Vodňan. Právě zde se setkávám s těmi, kteří sebe sami neoznačují za křesťany. V příštím roce bych tomuto místu chtěl vdechnout nový programový rozměr. Každou sobotu se zde budu setkávat právě s těmi, kteří hledají.