Americký sen

„Mám takovou historku, kdy jsme tady v roce 1991 měli jednoho návštěvníka ze Spojených států amerických a to je vášnivý příznivec všech druhů piv. Tomu se jednou dostala do ruky kniha o českém pivovarnictví, a tam byly právě vyfotografovány i tehdejší Masné krámy,“ začal hostům popisovat při slavnostním otevírání pivnice generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. „Ten člověk si tu fotku z roku 1983 vystřihl, pověsil ji do kanceláře nad počítač a prohlásil: To je mé svaté pivní místo, tam se někdy musím podívat! A byl to jeho životní sen se podívat do Masných krámů, v roce 1991 se mu jeho sen splnil,“ dokončil Boček s úsměvem historku.

Několik vlastníků

Novodobá historie pivnice však nebyla vůbec růžová. Dlouho se radnice, pivovar a soukromí vlastníci jednotlivých krámků dohadovali, jak a kdy to vlastně všechno bude vypadat či fungovat.


„Jsem rád, že jsem se dneška konečně dočkal. Protože to bylo pět let těžkých bojů a těžkých dohadů, ale nechci jmenovat, který se spolumajitelů to tady blokoval a kvůli kterému se vše pozdrželo,“ poznamenal také včera jeden ze spolumajitelů Karel Bošek.


„Mě se to tady docela líbí, je to hezké. I když si myslím, že ty lavice, které tu měl pan Vlček, který hospodu před tím provozoval, by se sem hodily možná více,“ doplnil Bošek s tím, že investice vložené do oprav legendární hospody budou všichni splácet deset let. „Do budoucna si myslím, že by žádné problémy být neměly. Ať už je Budvar národní podnik anebo jej zprivatizují, tak určitě bude někdo Masné krámy provozovat dál,“ uzavřel spolumajitel a doplnil, že tradice by se měla rozhodně zachovat.

Druhá hodina

Oficiálně pro veřejnost legendární pivnici otevřeli hostesky dvě hodiny po poledni. Ale už několik desítek minut před štítem postával hlouček desítek zvědavých lidí.


„Znal jsem původní restauraci jako malý prcek. Takže, když jsme teď šli se spolužáky okolo, tak nám to nedalo a zajdeme se podívat dovnitř a možná si i jedno dáme,“ podotkl jedenadvacetiletý Karel Jarolím.


„Nové Masné krámy se mi líbí moc. Samozřejmě, že jsem sem už chodil dříve, ale teď se mi zdá, že je interiér o mnoho lepší a snad je lepší také vzduchotechnika. Aby tady nebylo tolik kouře jako kdysi,“ poznamenal na novou tvář pivnice Jiří Kožíšek při čekání na orosenou sklenici kroužkovaného ležáku.

Pivaři: Budeme sem chodit každý den

Dechová kapela Budvarka na chodníku vyhrává své písně a desítky až stovky lidí se tísní u dřevěných dveří.
Za necelých deset minut se totiž po pěti letech otevírají legendární Masné krámy.


Je to tady! Hostesky otevírají vchod a zvědaví zájemci se hrnou do útrob čerstvě zrekonstruované pivnice.


„Proč by se nám Masné krámy nelíbily?“ odpovídá na dotaz Deníku jeden z prvních hostů v restauraci. „Je to tady nádherné. Už jsem sem chodíval jako kluk a teď se mi to tady opravdu strašně líbí a pivečko mi také moc chutná,“ doplnil pivař s širokým úsměvem, který lemovala hustá bílá pivní pěna. „Budeme sem teď chodit denně,“ uzavřel s úsměvem a následovalo klasické ťukání pivních sklenic s kamarády u stolu.


„Tak nevím, Dano. Ale myslím si, že tady dřív bylo víc místa, co?“ tázal se své ženy ihned po vstupu do Masných krámů pětačtyřicetiletý Otakar Otmar.
Včera při otevření se mohli zájemci podívat do pivnice bez rezervace míst. Ode dneška si ale budou muset před návštěvou stůl objednat. V Masných se budou také až do 23. prosince konat vepřové hody.

Údaje o „nové“ restauraci:

OTEVŘENÍ:
– 5. prosince 2007 (po velkých povodních roku 2002)

CENA REKONSTRUKCE:
– více než 30 milionů korun

PIVNÍ NABÍDKA:
– točený kroužkovaný ležák Budvar 12° (z tanků)
– točený černý ležák
– točený výčepní Budvar 10°
– lahvové nealko
– dánský ležák Carlsberg

KUCHYNĚ:
– typická česká jídla, převážně masové speciality

KONTAKT:
– telefon: 387 201 301
– web: www.masne–kramy.cz