A pochvalují si je. „Jsem 
v nemocnici od neděle a ještě se nestalo, že by mi nechutnalo," pokyvoval nad včerejším obědem na dětském oddělení Pavel Prosr . „Docela rád si dám i ovoce a zeleninu," dodává k novému složení večeří.

Strava je další oblastí, na kterou se vedení zdravotnického zařízení soustředilo ve snaze o zdokonalování péče. „V nabídce studených večeří jsou nově zeleninové a ovocné saláty, obložené bagety, bohatší je výběr pomazánek 
a paštik, ale například i výrobky z cereálií. Ovoce a zeleninu podáváme k večeřím 
v pestrém složení," přiblížil novinku ekonomický ředitel českobudějovické nemocnice Martin Bláha.

Vedení nemocnice počítá, že právě toto opatření vyhoví řadě pacientů, kteří nebyli v poslední době z večeří příliš nadšení. Například podle Václava Borovky z Nové Vsi u Křemže, který byl v českobudějovické nemocnici před časem hospitalizován asi týden, byly porce jídla k večeři dostatečné. „Je ale pravdou, že strava byla dost jednotvárná – každý večer rohlík a paštika nebo sýr. Pokud tedy nyní bude nabídka jídel k večeři pestřejší, je to jenom dobře," řekl.

Před několika lety se vedení společnosti rozhodlo z finančních důvodů pro studenou formu večeří. Pacienti na toto pojetí reagovali kladně, ale i záporně. „V anketách mezi pacienty se stále častěji ozýval požadavek na úpravu jídelníčku studených večeří. Vedení společnosti tak letos rozhodlo o sestavení zcela nového jídelníčku," vysvětlil ředitel nemocnice Břetislav Shon.

Pacienti se mohou k novince vyjádřit v těchto týdnech formou dotazníkového šetření. Získané informace vyhodnotí nemocniční nutriční terapeuti koncem srpna a využijí je k dalšímu zlepšení stravy v nemocnici.