„Příští týden už budeme jen den nebo dva dni dopalovat pro opozdilce, co se přihlásí, když se dozví, že se končí,“ popsal každoroční zkušenost Milan Hlaváč, který už delší dobu patří k zavedené partě „paličů“. „Letos se pálilo tahem od třetího listopadu. I o Vánocích,“ uvedl Hlaváč k sezóně, při které zatím bylo obslouženo 720 zákazníků a z černého měřícího válce vyteklo asi 9600 litrů alkoholu, většinou „pětašedesátky“.

„Letos bylo málo švestek, převažovaly jablka, hrušky, měkké kvasy. Se švestkami je to už druhý rok špatný,“ posteskl si Hlaváč v místnosti, kde je snad i nábytek prosycen charakteristickou vůní ovocného kvasu a pálenky. Destiluje se z jednoho druhu ovoce nebo ze směsí a ve výsledném produktu pak převládá zpravidla chuť toho ovoce, kterého bylo nejvíce. Ostatní druhy jsou ale ve hřejivém doušku poznat také.

Místní však zdůrazňují, že slivovice a jiné pálenky mají správné účinky jen při konzumaci přiměřeného množství. Proti respiračním chorobám se například doporučuje právě jen ten zmíněný doušek denně.

Až z Moravy

Do palírny jezdí zákazníci z celých jižních Čech, dokonce až z Moravy, protože jako jedna z mála nabízí zpracování dovezeného kvasu přímo pro samotného zákazníka. Každý si tedy odveze pálenku podle kvality odevzdané suroviny.

Nejvíc zájemců o pálení je ovšem z Rudolfova a širšího okolí. Tradice palírny sahá až do dob první republiky. „Kvasu mám dvě stě padesát litrů. Je to zkvašený jablečný mošt, rychleji se to destiluje,“ řekl ke své páteční várce Jan Löffler z Rudolfova, který je zákazníkem už šestým rokem.

„Maximum je kolem sedmdesáti procent, stoprocentní líh tady nikomu neuděláme. Spočítáme to kvůli zaplacení daně, ale nevyrobíme,“ řekl k praxi v rudolfovské palírně Hlaváč. Kvas putuje z velkého kotle do rezervoáru, pak do malého kotle a přes chladič do černého válce, kde je ukrytý měřák. Když se naplní jeden litr, speciální nádoba se otočí, pálenka vyteče do připraveného obřího hrnce a pro potřeby celního úřadu se oddělí nepatrné množství, které slouží kontrole.

Právě celníkům připadne pak na konci sezóny vždy nejdůležitější úkol, zapečetit zařízení až do začátku příštího pálení.