VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V kotlech palíren letos skončí náhradníci

Českobudějovicko - Mizernou úrodu hlavní suroviny sice letos vyrovnají jablka, tradiční slivovici si ale dopřeje jen pár šťastlivců.

4.11.2008
SDÍLEJ:

Tak jako hlídají kapitáni plavbu korábů po volném moři, tak musejí v Rudolfově ve zpracovně ovoce bedlivě sledovat postup pálení ovocného kvasu. V pondělí odpečetili pracovníci českobudějovického Celního úřadu zdejší destilační zařízení.Foto: Deník/ Jaroslav Sýbek

V pondělí zahájila novou sezonu nejznámější zpracovna ovocného kvasu na Českobudějovicku. Z černého válce v rudolfovském Mlýnském údolí skanuly první kapky ovocného destilátu a první zákazníci si odnesli ovoce proměněné v čirý koncentrát vůně a síly. Špatná úroda švestek však zásadně pozmění hlavní zpracovávanou surovinu.

„Zatím máme přihlášených tři sta zájemců, ale lidé pořád chodí,“ uvedl za rudolfovské zahrádkáře předseda Jiří Merle. „Nejdřív jde měkké ovoce. Mirabelky, pak třešně a broskve. Nebo se pálí kvas z letošních letních jablek,“ popsal Merle první várky, které čekají na destilaci.

Změna

Právě posledně jmenovaná jablka budou muset v tomto roce zastoupit nejoblíbenější švestky. „Jablíčka budou prioritou. Odhadl bych to tak na sedmdesát až osmdesát procent,“ řekl k letošnímu pálení Zdeněk Kalivoda z lihovaru a pálenice ve Chvalešovicích.

Podle Kalivody se švestky urodily na Lhenicku nebo Chelčicku, na Českobudějovicku je jich pomálu. „Nedalo to nic. Mám stromy, ale spadalo to a nebylo jich dost, aby bylo alespoň sto litrů kvasu,“ konstatoval k slabé úrodě Merle.


Pracovníci z českobudějovického Celního úřadu odpečetili v pondělí destilační zařízení v rudolfovské zpracovně ovoce. Na snímku Miroslav Haboň.

Pěstitelé si mohou nechat ve snížené sazbě vypálit na osobu 30 litrů stoprocentního alkoholu, ale většinou se pálí na 50 až 70 %, jen výjimečně na vyšší hodnoty. „Mám kvas ze špendlíků z chalupy, nechám ho vypálit na padesát procent,“ naznačil svou míru Jiří Pfauser ze Suchého Vrbného, který byl včera v Rudolfově prvním zákazníkem. Pěstitelé pálící pro svou potřebu platí daň 133 korun za litr stoprocentního alkoholu, lihovary platí na dani 265 korun.

Systém pálení je různý. V některých pálenicích vydají za dovezený kvas nebo ovoce rovnou odpovídající objem pálenky. V Rudolfově zase zásadně pálí každému z kvasu, který si doveze.

Přes slabší úrodu švestek by letos měla být sezona lepší než minulá. „Poslední sezonu jsme končili čtrnáctého ledna a bylo okolo tří set zákazníků. Předloni, když byla rekordní sezona, tak bylo asi čtrnáct set lidí,“ připomněla bilanci posledních let hospodářka rudolfovských zahrádkářů Jaroslava Padrtová.

Autor: Edwin Otta

4.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vyhlášení ankety Sportovec Jihočeského kraje
30

Martin Šonka doletěl na vrchol. Nejlepším týmem je Jihostroj

Jihočeská univerzita. Ilustrační foto

Jihočeská univerzita otevřela výstavu Školákem ve válečných letech

Kam poletí, rozhodnou lidé hlasováním

Planá - Od března 2019 budou moci Budějovičtí na dovolenou létat z vlastního letiště. K tomu směřují stavební práce, které na letišti začaly.

Knihovny zvou na kávu nebo besedu o kometě

Jižní Čechy – Vůni kávy bude mít předvánoční setkání účastníků Akademie volného času ve společenském sále Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích.

Lucie by si svoje šaty umazat nemusela

Jižní Čechy – Ve středu máme v adventním čase významný den – svatou Lucii.

Studenti mění město, aby se v něm fajn žilo

České Budějovice –Náměstí s parkem v Suchém Vrbném chtějí vylepšit studenti stavební průmyslovky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT