Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V kotlech palíren letos skončí náhradníci

Českobudějovicko - Mizernou úrodu hlavní suroviny sice letos vyrovnají jablka, tradiční slivovici si ale dopřeje jen pár šťastlivců.

4.11.2008
SDÍLEJ:

Tak jako hlídají kapitáni plavbu korábů po volném moři, tak musejí v Rudolfově ve zpracovně ovoce bedlivě sledovat postup pálení ovocného kvasu. V pondělí odpečetili pracovníci českobudějovického Celního úřadu zdejší destilační zařízení.Foto: Deník/ Jaroslav Sýbek

V pondělí zahájila novou sezonu nejznámější zpracovna ovocného kvasu na Českobudějovicku. Z černého válce v rudolfovském Mlýnském údolí skanuly první kapky ovocného destilátu a první zákazníci si odnesli ovoce proměněné v čirý koncentrát vůně a síly. Špatná úroda švestek však zásadně pozmění hlavní zpracovávanou surovinu.

„Zatím máme přihlášených tři sta zájemců, ale lidé pořád chodí,“ uvedl za rudolfovské zahrádkáře předseda Jiří Merle. „Nejdřív jde měkké ovoce. Mirabelky, pak třešně a broskve. Nebo se pálí kvas z letošních letních jablek,“ popsal Merle první várky, které čekají na destilaci.

Změna

Právě posledně jmenovaná jablka budou muset v tomto roce zastoupit nejoblíbenější švestky. „Jablíčka budou prioritou. Odhadl bych to tak na sedmdesát až osmdesát procent,“ řekl k letošnímu pálení Zdeněk Kalivoda z lihovaru a pálenice ve Chvalešovicích.

Podle Kalivody se švestky urodily na Lhenicku nebo Chelčicku, na Českobudějovicku je jich pomálu. „Nedalo to nic. Mám stromy, ale spadalo to a nebylo jich dost, aby bylo alespoň sto litrů kvasu,“ konstatoval k slabé úrodě Merle.


Pracovníci z českobudějovického Celního úřadu odpečetili v pondělí destilační zařízení v rudolfovské zpracovně ovoce. Na snímku Miroslav Haboň.

Pěstitelé si mohou nechat ve snížené sazbě vypálit na osobu 30 litrů stoprocentního alkoholu, ale většinou se pálí na 50 až 70 %, jen výjimečně na vyšší hodnoty. „Mám kvas ze špendlíků z chalupy, nechám ho vypálit na padesát procent,“ naznačil svou míru Jiří Pfauser ze Suchého Vrbného, který byl včera v Rudolfově prvním zákazníkem. Pěstitelé pálící pro svou potřebu platí daň 133 korun za litr stoprocentního alkoholu, lihovary platí na dani 265 korun.

Systém pálení je různý. V některých pálenicích vydají za dovezený kvas nebo ovoce rovnou odpovídající objem pálenky. V Rudolfově zase zásadně pálí každému z kvasu, který si doveze.

Přes slabší úrodu švestek by letos měla být sezona lepší než minulá. „Poslední sezonu jsme končili čtrnáctého ledna a bylo okolo tří set zákazníků. Předloni, když byla rekordní sezona, tak bylo asi čtrnáct set lidí,“ připomněla bilanci posledních let hospodářka rudolfovských zahrádkářů Jaroslava Padrtová.

Autor: Edwin Otta

4.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jiří Vávra a jeho dýně, která vážila 66,4 kilogramu.

V Netolicích vyrostla obří dýně

Deník - Naši prvňáci

Představujeme prvňáčky ze Základní a Mateřské školy v Dubném

Kam za zábavou a poznáním na Českobudějovicku

České Budějovice - Kam se můžete vypravit za zábavou i poučením na Českobudějovicku

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

České Budějovice - Poslední rozloučení v Obřadní síni českobudějovického krematoria

Hasiči viseli na lanech, cvičili evakuaci

Husinecká přehrada - Řidiče projíždějící včera dopoledne po hrázi Husinecké přehrady zarazil pohyb hasičů.

Borek zůstal i po otevření dálnice v dopravní pasti

České Budějovice – Nově otevřená část dálnice D3 odvedla většinu automobilového provozu z Borku. Na druhou stranu ale má stále na dopravní dění v obci vliv. Ukazuje se to i při projektu průmyslového parku u Hrdějovic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení