Jak hlubocký zámek tak novohradský hrad sice na období od 21. prosince do 1. ledna (v případě Nových Hradů do 14. ledna) včetně přeruší pravidelné zimní prohlídky, zcela prázdné ale v závěru prosince přesto nezůstanou.
Zámek Hluboká bude otevřen mimořádně na Vánoce 25. a 26. prosince od 10 do 16 hodin. „Přichystáme sváteční výzdobu, chybět nebude ani betlém," naznačuje kastelán Miroslav Pavlíček.

Návštěvníci uvidí soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství Schwarzenbergů. Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie přes kuřácký salon do Tereziiny malé jídelny, pokračuje loveckou jídelnou a přípravnou do malé jídelny dr. Adolfa, zastaví se v jeho pracovně, obývacím pokoji a končí v ložnici. Raritou je splachovací toaleta z počátku 20. století.

Do soukromí panského úředníka budou moci mezi svátky nakouknout také návštěvníci hradu v Nových Hradech. Speciální adventní prohlídky se tu konají mimořádně v neděli 29. prosince v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin. Příchozí zažijí na 2. prohlídkové trase Vánoce u pana správce. Nahlédnou do vánoční a adventní atmosféry počátku 20. století v domácnosti správce panství. Dozvědí se přitom spoustu zajímavostí o starých obyčejích i pověrách našich předků, vánočních zvycích a tradicích od adventu do Tří králů na Novohradsku i v rodině majitelů panství.

Do běžného zimního režimu se život na hradě i na zámku vrátí zase v lednu. Po klasické zimní trase provedou hlubočtí průvodci turisty opět od 2. ledna denně mimo pondělí od 10 do 16 hodin, v Nových Hradech jsou návštěvníci vítáni od 15. ledna vždy ve středu a v pátek ve 14 hodin, od 13 hodin jsou prohlídky v němčině.