Také na jihu Čech se v minulosti museli hasiči vypořádávat s požáry v panelových domech, byť počty pater se mohou s londýnským mrakodrapem sotva srovnávat.

Před několika dny uplynulo devatenáct let od srážky dvou vojenských stíhaček na českobudějovickým sídlištěm Vltava. Jedna stíhačka dopadla na silnici u zastávky autobusu, odrazila se a trosky dolétly na panelový dům. Kus motoru vletěl do prvního patra a přes chodbu a protější byt vyletěl ven. Palivové nádrže stíhačky se rozbily, letecký benzín se rozstříkl na fasádu až do čtvrtého patra. Při následném požáru na sídlišti Vltava tehdy zasahovalo 138 hasičů z 19 sborů. Požár byl dost rychlý, hořelo palivo na fasádě a tam, kde se rozbila okna, hořelo i v bytech.

Při požáru zasahovalo 138 hasičů z 19 sborů s veškerou svou technikou. Na majetku obyvatel sídliště vznikla škoda zhruba 25 milionů korun.
8. červen: Výročí srážky dvou stíhaček nad sídlištěm

V Jindřichově Hradci v létě 2014 uhořel při požáru v panelovém domě na sídlišti Vajgar muž. Hořelo ve dvoupokojovém bytě v pátém patře osmipatrového panelového domu, muž se podle svědků ještě chvíli pokoušel boucháním na dveře osvobodit.

Nejvyšší budovy na Jindřichohradecku se podle vedoucího krizového řízení Městského úřadu v Jindřichově Hradci Jiřího Hrušky nacházejí právě na zmíněném sídlišti Vajgar. "V současné době mají hasiči k dispozici výškovou techniku, která dosáhne do nejvyšších pater panelových domů na sídlišti," zmínil Jiří Hruška.

Noční požár na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci si vyžádal oběť.
Při požáru v paneláku zemřel muž

V roce 2010 zemřel muž při požáru bytu v osmipatrovém paneláku ve Veselí nad Lužnicí. Příčinou kouře, který vyburcoval obyvatele, byly spálené potraviny na sporáku. Jeden zraněný, dva vyhořelé byty, jeden kompletně zakouřený, v dalších bytech voda, to byla bilance požáru dvou bytů v panelovém domě v Táboře ve stejném roce.

ilustrační foto
Mladý muž zemřel při požáru

Zapomenutá pánev s omastkem na zapnutém sporáku byla v roce 2011 příčinou požáru bytu v panelovém domě v Písku. Nikdo se tehdy naštěstí nezranil. 

Ani Strakonicím se nevyhnul požár na sídlišti. V roce 2012 v ulici Arch. Dubského hořely dva byty.

Dva požáry v bytech podobné následky.
Dvakrát hořela kuchyňská linka v bytě, kde byli lidé



Ve Velešíně v roce 2011 vypukl požár v jádře jednoho bytu ve třetím patře paneláku a rychle se šířil. V bytě v té chvíli naštěstí nikdo nebyl. Někteří ze sousedů se snažili požár uhasit vlastními silami, ale brzy poznali, že je jejich snaha marná a zásah přenechali hasičům.

Požár výškové budovy v Londýně.
VIDEO: V Londýně hořel výškový dům. Lidé uvízli uvnitř, nejméně dvanáct obětí

Tragické požáry se nevyhýbají ani prlůmyslovým objektům. Před čtyřmi lety začalo hořet v kaplickém v podniku GMA Stanztechnik. Při požáru zemřela jedna osoba.

Ilustrační foto.
Neštěstí se stalo v průmyslové zóně. Při požáru tam zemřel muž

V řadě míst se také podobné situace, kdy lidé zůstanou uvězněni ve výškové budově, cvičí. Například v Jaderné elektrárně Temelín hasiči zkoušeli evakuaci speciálním rukávem.

Temelínští hasiči cvičili evakuaci osob z hořící výškové budovy.
Rukáv zachrání za dvě hodiny sto lidí

Předloni na Štědrý den v českobudějovickém Rožnově v troskách domu po výbuchu zahynuly tři osoby.

Požár v Lidické třídě v Českých Budějovicích 24. 12. 2015
Při tragickém požáru domu zemřeli na Štědrý den tři lidé