Zámecký park na Hluboké je jeho srdcovou záležitostí. Před rokem tu začal s kolegy z Národního památkového ústavu budovat naučnou stezku, do práce zapojil i architekta na penzi, který tak dostal první příležitost navrhovat venkovní stojany. Marek Ehrlich je jedním z autorů nové atrakce u známého jihočeského zámku. Na 2,5 kilometrů dlouhé trase tu na návštěvníky čeká deset zastavení se zajímavými informacemi.

Nápad na zřízení naučné stezky se zrodil již před pěti lety. Přišel s ním kastelán Miroslav Pavlíček. „Zdálo se mu, že turisté vždy jenom projdou zámek a do parku zamíří málokdo. Chtěl jim dát důvod, aby na Hluboké strávili více času," vysvětlil Marek Ehrlich. I on se domnívá, že zámecký park si vlastní naučnou trasu zaslouží. Považuje ho totiž za jeden z nejzajímavějších a nejcennějších.

Samotné budování stezky nakonec začalo v roce 2012 a nebylo příliš náročné. „Zámecký park jsme dobře znali 
z našich činností, měli ho prošlápnutý. Na základě vlastních zkušeností jsme navrhli, kudy vést trasu. Chtěli jsme, aby se návštěvník pohyboval tak, jak to bylo zamýšleno už 
v minulosti, aby se mu naskytly výhledy, s nimiž počítali zahradníci při zakládání parku," vysvětlil Marek Ehrlich.

Nová naučná stezka láká do zámeckého parku na Hluboké. Součástí informačních panelů jsou i historické kresby.Témata jednotlivých informačních tabulí pak vybíral podle toho, co je v daném místě k vidění. Zároveň se snažil upozornit na největší zajímavosti. Návštěvníci se tak dozví podrobnosti například o zámeckém jezírku, životě schwarzenberského zahradníka, ptácích, rostlinách a hmyzu 
i hotelu Štekl, kde byly původně byty knížecích úředníků.

Samotné texty napsali pracovníci Národního památkového ústavu. „Informací se nám podařilo dát dohromady docela hodně. Spíš jsme se pak museli omezovat, abychom čtenáře úplně nezahltili. Chtěli jsme, aby to bylo poutavé a přiměřeně naučné," doplnil Marek Ehrlich. Součástí každého panelu jsou fotografie či ilustrace a také orientační mapka.

První zastavení naučné stezky je u hotelu Štekl. To má podle autorů hlavně praktický význam. „Tudy většina návštěvníků přichází na zámek, takže jsme chtěli, aby si hned všimli, že tu nějaká stezka je. Doufáme, že je to pak přiměje k tomu, aby se do parku podívali. Vždyť spousta lidí ani neví, že tu tak zajímavý prostor o rozloze padesáti hektarů máme," komentoval Marek Ehrlich.

Vzhled informačních stojanů navrhl Václav Bouška. Ten je už v penzi, takže to bral jako zajímavé zpestření. 
„V minulosti jsem byl zaměstnancem Národního památkovém ústavu, takže když se na mě pan Ehrlich obrátil 
s nabídkou, přijal jsem. Je to moje první práce tohoto typu. Sice jsem architekt, ale dosud jsem navrhoval hlavně interiéry," popsal.

Výsledek podle něj ovlivnilo hlavně to, že typické stojany se stříškami se do zámecké zahrady nehodí. Hledal tedy materiály a tvary, které na Hlubokou patří. „Inspiroval jsem se gotickým obloukem. Jako materiál jsme zvolili dubové dřevo a ocel natřenou kovářskou černí. Snažili jsme se, aby vše dobře zapadlo do přírody," dodal Václav Bouška.

Celkové náklady na naučnou stezku byly zhruba sto tisíc korun. Dvě třetiny pokryl Národní památkový ústav ze svého rozpočtu, zbytek zaplatilo místní občanské sdružení. Tvůrci doufají, že nová atrakce přiláká kromě turistů také školní výlety. Texty jsou podle Marka Ehrlicha psané tak, aby jim porozuměli i žáci druhého stupně.